Mai creste economia?

Postat la 03 mai 2010 42 afişări

Stirea saptamanii trecute a fost recunoasterea, chiar pe cai mai putin oficiale, a perspectivei ca economia ar putea sa nu creasca deloc anul acesta.

Dupa ce anul pornise cu estimarea comuna a Guvernului si a FMI ca economia va creste cu 1,3%, intre timp prognoza Fondului s-a redus spre 0,8%, pentru ca acum sa tinda spre zero. Fara legatura cu situatia din Grecia, desi aparent ca reactie la ceea ce s-a intamplat pe pietele financiare, seful misiunii Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks, a recomandat Romaniei "sa fie vigilenta in indeplinirea angajamentelor asumate" (sensul declaratiei lui Franks ar trebui mai degraba cautat in afirmatia recenta a reprezentantului nostru la FMI, Mihai Tanasescu, ca pana acum "nu s-a facut mai nimic in primul trimestru" pentru cresterea disciplinei fiscale).

Deocamdata, deficitul bugetar in primul trimestru s-a incadrat in tinta stabilita cu FMI - 8,22 miliarde de lei (1,53% din PIB) fata de tinta de 8,25 miliarde de lei, insa ceea ce este ingrijorator e ca tinta s-a realizat in principal, ca de fiecare data pana acum de la incheierea acordului cu Fondul, pe seama taierii investitiilor - cheltuielile de capital au fost taiate cu 36,5%, in timp ce cheltuielile de personal au scazut cu numai 8,7%, desi acestea din urma erau asteptate sa aduca grosul economiilor. In privinta veniturilor, notabil e ca ele au scazut mai mult decat cheltuielile (cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2009, fata de o scadere a cheltuielilor cu 0,5%), ceea ce tradeaza aceleasi probleme din trimestrele prece¬dente - activitatea in economie inca nu-si revine, iar colectarea incasarilor la buget ramane insuficienta.

In aceste conditii, sunt normale declaratiile ministrului de finante Sebastian Vladescu si ale guvernatorului Mugur Isarescu potrivit carora nu trebuie si nu se are in vedere o crestere a TVA, chiar daca Guvernul si FMI continua sa discute despre alte posibile moduri de a largi baza de impozitare. In privinta finantarilor, pentru luna mai Finantele intentioneaza sa se imprumute cu mai mult de un miliard de euro de pe piata interna, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, ceea ce inseamna o suma dubla fata de valoarea datoriei care va ajunge la scadenta. Urmatoarea transa de imprumut de la FMI, de 850 mil. euro, ar putea sosi la sfarsitul lui iunie, insa ea este irelevanta pentru necesitatile de finantare ale bugetului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
fmi,
crestere economica,
/actualitate/politic/mai-creste-economia-6077876
6077876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.