Fiecare cum isi asterne

Postat la 15 februarie 2010 19 afişări

Coincidenta face ca in urmatoarele saptamani, cei doi parteneri politici din al doilea tur al prezidentialelor, Mircea Geoana si Crin Antonescu, sa fie nevoiti sa-si apere in fata contestatarilor pozitiile de lideri de partid. Strategiile fiecaruia par sa il avantajeze deocamdata pe liderul liberal.

Daca in cazul lui Mircea Geoana este vorba despre un congres impus de colegii nemultumiti din PSD, Crin Antonescu s-a pus singur la dispozitia activului PNL pentru a-si asuma conduita politica din campania prezidentiala recent incheiata. Desi atat Geoana, cat si Antonescu s-au aflat in aceeasi tabara necastigatoare, doar cel dintai are parte de o contestare serioasa in interiorul partidului. n cazul liderului PNL, singurul contracandidat inregistrat public pana acum este Viorel Catarama, o prezenta sporadica in viata partidului, care va incerca sa capitalizeze nemultumirile liderilor de filiale blocati in opozitie. Desi s-a vorbit si despre ruptura dintre Crin Antonescu si Ludovic Orban pe considerente de organizare a alegerilor interne, este putin probabil ca la congresul de luna viitoare cel din urma sa se inscrie drept contracandidat al actualului presedinte, fiind evidenta deosebirea de carisma si sustinere publica de care se bucura cei doi.

n cazul liderului PSD, insa, ultimele zile dinaintea congresului de la 20 februarie au scos la iveala o atmosfera tot mai incarcata la varful partidului, iar nemultumirile au rabufnit dupa ce presa a obtinut si publicat lista cu delegatii pe care fiecare organizatie judeteana ii va putea trimite sa voteze la congres. Nervii s-au intins mai mult dinspre Miron Mitrea si Adrian Nastase, care au acuzat modalitatea netransparenta de luare a deciziilor in partid de catre Marian Vanghelie si Liviu Dragnea, apropiatii lui Mircea Geoana - fie ca este vorba despre stabilirea numarului de delegati, fie de locul unde se va desfasura congresul, complexul Romexpo (gazda "vanghelioanelor" din anii trecuti). De altfel, Mitrea si Nastase si-au trimis in ultima perioada destule semnale publice de amicitie, ceea ce anunta un congres deloc usor pentru Mircea Geoana.

Pe scurt

  • DIPLOMATIE

    Mai multe despre scut. Romania ar trebui sa ofere lamuriri Chisinaului in privinta scutului anti-racheta, a cerut presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, unul dintre cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana. Anterior, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, si-a exprimat si el ingrijorarea in acest sens. "Eu vreau sa va spun ca o parte a populatiei Republicii Moldova intr-adevar este putin ingrijorata din cauza lipsei de informatie", a explicat Serafim Urechean. Cei doi lideri au afirmat ca sunt de aceea ingrijorati de posibila deturnare a subiectului de autoritatile transnistrene, aflate in siajul puterii de la Moscova.

  • UNIUNEA EUROPEANA

    Barroso are comisari. Noua Comisie Europeana, condusa de portughezul José Manuel Barroso, a primit votul de investitura din partea Parlamentului European, reunit in plen la Strasbourg. Votul nu a fost o surpriza, din moment ce majoritatea tratativelor au avut loc anterior: conservatorii, socialistii si liberalii si-au anuntat sustinerea fata de echipa lui Barroso si doar ecologistii, comunistii si cativa eurosceptici au votat impotriva. José Manuel Barroso a fost felicitat cu ocazia votului, deoarece a obtinut o "legitimitate democratica" si "un sprijin puternic din partea tuturor orizonturilor politice". Prima reuniune a Colegiului noilor comisari este prevazuta pentru 17 februarie, iar mandatul se va incheia la 31 octombrie 2014.

  • IRAN

    De acum suntem nucleari. Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat ca tara sa a devenit stat nuclear, la doua zile de la inceperea procesului de imbogatire a uraniului la 20%, in ciuda protestelor comunitatii internationale si a amenintarilor cu noi sanctiuni din partea ONU. Anuntul a fost facut in fata a sute de mii de sustinatori adunati in capitala iraniana pentru a 31-a aniversare a revolutiei islamice. Alaturi de simpatizantii guvernamentali s-au strans si mii de protestatari, sustinatori ai liderului opozitiei, Mir Hussein Mussawi. Site-urile de internet ale opozitiei de la Teheran sustin ca fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si armele din dotare impotriva demonstrantilor antiguvernamentali. Autoritatile de la Teheran au interzis presei straine sa informeze despre defilari, jurnalistii fiind obligati sa stea intr-o tribuna oficiala din piata Azadi, pentru a asculta discursul presedintelui Ahmadinejad.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pnl,
psd,
crin antonescu,
mircea geoana,
alegeri,
congres psd,
/actualitate/politic/fiecare-cum-isi-asterne-5506227
5506227
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.