PIB-ul din 2013 este estimat la 144 mld. euro, peste 2008. Vor simţi românii ieşirea din criză?

Postat la 10 decembrie 2012 11 afişări

România ar urma să ajungă anul viitor la un Produs Intern Brut (PIB) de 144 mld. euro, fiind pentru prima dată după patru ani de criză când va fi depăşit nivelul PIB înre­gistrat în anul de graţie 2008, când eco­no­mia creştea cu 7,3%, după cum indică cifrele Comisiei de Prognoză. În ultimii patru ani, PIB-ul a oscilat între 120 şi 136 mld. euro, în timp ce în 2008 PIB-ul a fost de 139,7 mld. euro, înregistrând o creştere de 16 mld. euro.

Întrebarea este dacă şi cum vor simţi ro­mânii anul viitor "ieşirea din criză", dacă cifrele seci şi reci ale economiei din sta­­tis­tici vor fi resimţite de oameni în buzunare, în îm­bună­tăţirea nivelului de trai. Evo­lu­ţia PIB va depinde şi de mate­ria­­lizarea pro­misiunilor electorale în pla­nuri de gu­ver­nare care să susţină creşterea eco­­nomiei. Rămâne de văzut şi cât de realiste, cât de ancorate sunt prognozele privind economia noastră în con­textul economic zbuciumat, european şi mondial - puzzle din care România face parte. Din păcate, norii negri ai recesiunii dau semne să revină în 2013 în zona euro, iar eco­nomia României nu pare să aibă suficientă forţă să se smulgă din vârtejul crizei. Nu mai este de mult o noutate că România şi Bulgaria sunt cele mai sărace state din UE, că au cele mai mici salarii minime pe economie din Europa. Iar în anii de criză, nivelul de trai a fost afectat puternic.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
pib,
criza,
iesire
/actualitate/pib-ul-din-2013-este-estimat-la-144-mld-euro-peste-2008-vor-simti-romanii-iesirea-din-criza-10381436
10381436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.