Piaţa energetică fragilă a Europei strânge din dinţi şi se pregăteşte pentru următoarea mişcare a lui Putin

Autor: Ştefan Stan Postat la 01 mai 2022 32 afişări

Piaţa energetică fragilă a Europei strânge din dinţi şi se pregăteşte pentru următoarea mişcare a lui Putin

Europa ar putea să se îndrepte cu paşi repezi spre o oprire bruscă a gazului rusesc, un scenariu care ar declanşa raţionalizarea energiei, o inflaţie mai mare şi o recesiune profundă, scrie Bloomberg. 

O confruntare privind condiţiile de plată a determinat deja Moscova să închidă robinetele pentru Polonia şi Bulgaria. Având în vedere că oferta este deja redusă, nu va fi nevoie de mult mai mult pentru a şoca pieţele energetice.

Echilibrul de gaze al Europei este "fragil şi există doar o singură întrerupere a aprovizionării înainte ca acesta să se prăbuşească complet", a declarat analistul Shikha Chaturvedi de la JPMorgan Chase & Co.

Cu excepţia cazului în care procesele pot fi rezolvate pentru a satisface cererile Kremlinului, evitând în acelaşi timp sancţiunile Uniunii Europene, este probabil ca mai multe ţări să fie oprite în zilele sau săptămânile următoare.

Europa depinde de gazul rusesc pentru o cincime din producţia sa de energie, iar o întrerupere minoră s-ar putea răspândi rapid pe întreg continentul. Nivelurile de stocare sunt în prezent la doar 32% din capacitate, faţă de obiectivul de cel puţin 80% necesar pentru a menţine încălzirea locuinţelor şi funcţionarea fabricilor pe durata iernii.

Închiderea Poloniei şi a Bulgariei arată tensiunea. Deşi volumele sunt relativ mici, deficitul a absorbit livrările din Germania şi transporturile de gaze naturale lichefiate. Acest lucru reduce rezerva pentru a face faţă altor perturbări.

Preşedintele Vladimir Putin a decretat ca clienţii de gaz din Europa să plătească în ruble, ceea ce UE spune că încalcă sancţiunile şi a cerut companiilor să continue să plătească în euro - lăsând la latitudinea Kremlinului să refuze sau nu. accepte. În condiţiile în care blocul îşi propune să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi în acest an, o oprire bruscă ar veni prea devreme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
polonia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.