Petrolul Brent ajunge la 94 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014

Autor: Dorin Oancea Postat la 07 februarie 2022 25 afişări

Petrolul Brent ajunge la 94 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014

Preţul petrolului a crescut luni, inversând pierderile anterioare, deoarece investitorii şi-au păstrat un sentiment optimist pe fondul aşteptărilor că oferta globală va rămâne restrânsă în timp ce cererea se va intensifica, relatează Reuters.

"Investitorii au obţinut profituri pe termen scurt în urma ştirilor care sugerau progrese în negocierile nucleare dintre SUA şi Iran, dar după corecţiile tehnice s-au reluat noile achiziţii, deoarece se aşteaptă ca oferta globală să rămână restrânsă", a declarat Tatsufumi Okoshi, economist senior la Nomura Securities.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a restabilit vineri derogările de sancţiuni acordate Iranului pentru a permite proiecte internaţionale de cooperare nucleară, în timp ce discuţiile privind acordul nuclear internaţional din 2015 intră în ultima linie dreaptă.

În cazul în care Statele Unite ridică sancţiunile impuse Iranului, ţara ar putea spori livrările de petrol, contribuind la oferta globală.

Ţiţeiul Brent a crescut cu 60 de cenţi, sau 0,6%,la 93,87 dolari pe baril la ora 0152 GMT, după ce anterior a atins cel mai ridicat nivel din 3 octombrie 2014, de 94,00 dolari. Ţiţeiul american West Texas Intermediate a urcat cu 25 de cenţi, sau 0,3%, la 92,56 dolari pe baril, aproape de maximul ultimilor 7 ani atins vineri, după ce mai devreme în cursul şedinţei a coborât până la 91,36 dolari.

Ambele referinţe au crescut vineri cu peste 2 dolari, într-o majorare timp de şapte săptămâni, din cauza îngrijorărilor continue legate de întreruperile de aprovizionare alimentate de tulburările politice din rândul marilor producători mondiali.

Preţul petrolului, care a crescut deja cu aproximativ 20% în acest an, este posibil să depăşească 100 de dolari pe baril din cauza cererii globale puternice, au declarat analiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
pret,
ridicare,
crestere,
oferta,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.