Petrol: Donald Trump, în război cu liderii OPEC. Şi cu liderii americani, deopotrivă

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 februarie 2012 51 afişări

Donald Trump s-a pronunţat dur în privinţa liderilor OPEC, în contextul creşterii preţurilor la petrol pe plan internaţional şi al majorării constante a preţurilor la carburanţii auto cu care se confruntă SUA şi Europa.

Liderii OPEC "stau în jurul mesei, stabilesc preţurile la petrol şi râd de noi, pentru că suntem lipsiţi de leadership", a declarat la postul de televiziune CNBC Donald Trump.

În rândul liderilor OPEC de care vorbeşte mogulul imobiliar apare şi prinţul Alawaleed bin Talal din Arabia Saudită, un aliat al SUA, care aprecia recent că preţul ţiţeiului nu va depăşi 100 de dolari barilul. În realitate, preţul este acum de 108 dolari/baril.

"Am prieteni în Arabia Saudită dar şi în alte ţări care nu pot crede cât de proşti suntem. Nu avem nevoie de Arabia Saudită", a mai spus miliardarul. Creşterea preţului în jurul valorii de 150 de dolari barilul de acum ceva timp, adaugă Trump, a avut efecte mai puternice chiar decât băncile sau piaţa imobiliară, pentru că petrolul este în prezent sângele economiei. El l-a criticat şi pe preşedintele Barack Obama pentru lipsa unei strategii energetice naţionale.

Statele producătoare de petrol din cadrul G20 au dat asigurări, la summit-ul din weekendul trecut de la Mexico City, că vor lua măsuri pentru a feri economia mondială de efectele creşterii preţurilor ţiţeiului. "Evoluţia preţurilor petrolului este unul dintre potenţialele riscuri care ameninţă economia globală, însă statele G20 sunt conştiente de această problemă. ţările producătoare de pretol cunosc acest potenţial risc şi au arătat că vor acţiona pentru a preveni materializarea lui", a spus Vittorio Grilli, adjunctul ministrului italian al Economiei.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, este membră a G20. Rusia, Canada şi Mexic, de asemenea state producătoare şi exportatoare de petrol, fac parte din G20.Preţul petrolului Brent a urcat la maximele ultimelor 10 luni, din cauza tensiunilor din Iran. Sancţiunile financiare de tip embargo impuse asupra Iranului au oprit exporturile statului către numeroşi clienţi din Europa şi Asia, care s-au îndreptat către alte surse, împingând în sus cererea.Cotaţia ţiţeiului Brent în euro a atins la sfârşitul săptămânii trecute un nou record istoric, de peste 93 euro pe baril.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrol,
Donald Trump,
liderii OPEC
/actualitate/petrol-donald-trump-in-razboi-cu-liderii-opec-si-cu-liderii-americani-deopotriva-9356080
9356080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.