Peste 3.000 de maşini second-hand aduse din străinătate fără plata taxelor

Autor: Cosmin Pirv Postat la 14 decembrie 2021 125 afişări

Poliţiştii şi procurorii fac marţi 60 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite că au adus din străinătate şi ar fi vândut aproximativ 3.000 de maşini second-hand fără plata taxelor. Prejudiciul ajunge la 6 milioane de euro.

Peste 3.000 de maşini second-hand aduse din străinătate fără plata taxelor

Potrivit IGPR, pecheziţiile au loc la persoane bănuite de spălare a banilor, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Percheziţiile au loc în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Vâlcea şi Vrancea.

Din cercetări a reieşit că, în perioada iulie 2019 – martie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor fime, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora.

Maşinile ar fi fost aduse în ţară şi vândute, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane interesate, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat, iar sumele obţinute, în mod ilicit, ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal.

„În perioada 2019 – 2020, ar fi fost întocmite mai multe contracte de creditare sau cesiune, fictive, prezentate unor instituţii şi operatori economici, în scopul ascunderii originii evazioniste a fondurilor şi pentru inducerea în eroare a organelor de urmărire penală şi fiscale”, spun poliţiştii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 6 milioane de euro.

Vor fi puse în aplicare 66 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
maşini,
străinătate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.