Pentru economia lumii, petrolul a ajuns "noua Grecie"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 martie 2012 51 afişări

După ce preţul ţiţeiului a atins recent 128 dolari/baril, apropiindu-se de maximul istoric de 147 de dolari din 2008, Franţa a anunţat că ia în considerare scoaterea pe piaţă a unei părţi din rezervele petroliere strategice, urmând să se alăture astfel SUA şi Marii Britanii.

Speculaţiile de pe piaţă şi temerile de un atac militar al Israelului sau al SUA asupra Iranului au urcat preţul, de la 75 de dolari pe baril în noiembrie, iar agenţia Fitch estimează că dacă preţul ţiţeiului Brent ajunge la o medie de 150 de dolari anul acesta, atunci creşterea economică globală va pierde 0,4% în 2012 şi 2013, iar inflaţia va creşte substanţial.

"Petrolul este noua Grecie", sună titlul unui raport al băncii HSBC, care afirmă nu doar că un conflict deschis în Golf ar duce preţul la 200 de dolari pe baril, dar şi că tendinţa ascendentă observabilă de la începutul deceniului trecut ar continua oricum, chiar în lipsa unor evoluţii favorabile în ţările dezvoltate.

"Preţul petrolului şi alte preţuri ale materiilor prime sunt tot mai clar determinate de majorarea cererii în China, India şi alte economii emergente cu creştere rapidă, în special pentru proiecte de infrastructură mari consumatoare de resurse", notează autorii raportului HSBC.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pentru-economia-lumii-petrolul-a-ajuns-noua-grecie-9458528
9458528
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.