Pe cine deranjeaza o Justitie independenta?

Postat la 10 martie 2006 51 afişări

Cele trei probleme principale citate de un oficial european (coruptia, coruptia si coruptia) au nevoie de o rezolvare simpla, directa si concreta. Prima etapa: numirea Monicai Macovei in fruntea Ministerului Justitiei.

Cele trei probleme principale citate de un oficial european (coruptia, coruptia si coruptia) au nevoie de o rezolvare simpla, directa si concreta. Prima etapa: numirea Monicai Macovei in fruntea Ministerului Justitiei.

 

Macovei a devenit, astfel, una dintre tintele principale ale grupurilor de interese care par deranjate de o atitudine ferma in aplicarea legii in cazul dosarelor delicate.

 

Fostul premier Adrian Nastase a semnat un comentariu intr-un cotidian central, precum un veritabil editorialist, prin care a lansat cateva directii de atac. Miscarea spre independenta Justitiei e vazuta ca o incercare de fapt de intimidare a acesteia. Mai ales ca independenta e sustinuta de primii doi oameni ai puterii, seful statului si premierul, care vor ca nici secretarii de stat sa nu fie membri de partid.

 

Nastase condamna si "cenzurarea publica a deciziilor Consiliului Suprem al Magistraturii" (in fapt, garantul independentei justitiei). Meciul, destul de mediatizat, a fost castigat de "oameni din sistem", considerati apropiati ai fostului ministru Rodica Stanoiu. Ion Popa, director in Ministerul Justitiei, a fost ales secretar general, iar Ilie Piciorus - secretar general adjunct. Imediat, Macovei a criticat faptul ca Popa s-a remarcat in 2003 cand a organizat un concurs de promovare la Curtea de Apel Bucuresti, concurs pe care l-a castigat el insusi. Si ca Piciorus a fost procuror in cazul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, ucis in bataie in arestul Militiei, precum si sef al procurorului Panait, care s-a sinucis pentru ca n-a putut da o decizie dictata de sus in cazul Lele-Tarau.

 

Dupa momentul CSM, ministrul Macovei a ordonat sigilarea arhivelor Directiei de Inspectie Generala si a Directiei de Resurse Umane si controlul modului cum au fost ele gestionate. Aici se afla inclusiv dosare cu plangeri care sesizau ilegalitati comise de unii magistrati. In acelasi timp, presedintele Basescu a anuntat marea impacare cu PNA. El a renuntat la plangerea impotriva procurorilor PNA care au instrumentat "dosarul Flota", in care seful statului e implicat, in vreme ce raportul PNA pe 2004 nici macar nu pomeneste despre acest dosar.

 

Basescu a mai transmis mesaje de incurajare si celor din Ministerul Public. Cuvantul de ordine: lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, care va fi ridicata la rang de strategie nationala, in vederea integrarii in UE. Seful statului a cerut SPP sa asigure protectia procurorilor care se ocupa de cazuri importante, Iar procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie le-a cerut sa demisioneze daca nu se pot lupta, concret, cu sistemul mafiot.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/pe-cine-deranjeaza-o-justitie-independenta-2510495
2510495
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.