Patria Credit IFN lansează alături de doi parteneri un IFN dedicat afacerilor cu impact financiar, finanţarea proiectelor fiind susţinută de Comisia Europeană

Autor: Roxana Rosu Postat la 25 februarie 2021 16 afişări

Patria Credit IFN lansează alături de doi parteneri un IFN dedicat afacerilor cu impact financiar, finanţarea proiectelor fiind susţinută de Comisia Europeană

Patria Credit IFN, Fundaţia “Alături de Voi” România şi Federaţia Europeană a Băncilor Etice şi Alternative se asociază pentru lansarea primei instituţii financiare nebancare care va facilita  finanţarea afacerilor cu impact social din România – AFIN.

Noul IFN va fi dedicat în exclusivitate sectorului de economie socială, fiind implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Cei trei parteneri vor demara primele contracte de creditare în 18 luni.

“Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care am avut-o chiar noi, ca întreprindere socială, de a avea acces la finanţare pentru dezvoltarea afacerii. Din păcate, în momentul de faţă, România nu are nici un instrument specializat în creditarea întreprinderilor sociale şi acest lucru le afectează competitivitatea şi sustenabilitatea în piaţă. Am decis că este timpul, să ne implicăm şi să creăm un astfel de instrument şi să transferăm expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială. Însă nu putem face acest lucru singuri, ci doar împreună cu parteneri cu experienţă bancară, oameni şi companii cu experienţă de business şi întreprinderi sociale dornice să valorifice acest instrument”,a declarat Angela Achiţei, preşedinte ADV România.

Ea a adăugat că peste 30 de instituţii private şi-au anunţat intenţia de a contribui la înfiinţarea şi dezvoltarea acestui instrument.

AFIN vrea să dezvolte o platformă pentru investiţiile cu impact social. Scopul proiectului este să faciliteze accesul la finanţare pentru întreprinderile sociale din România care au trecut de faza de start-up şi au nevoie de resurse de capital pentru a progresa.

”Am finanţat la rândul nostru câteva proiecte ONG şi afaceri sociale, însă este clar nevoie de o instituţie dedicată care să facă asta drept activitate de bază şi cu un model de business adaptat optim segmentului.” a declarat Raluca Andreica, Director General Patria Credit IFN.

Prin intermediul Fondului Social European, în România se înfiinţează în prezent peste 2.400 de întreprinderi sociale care, în acest moment, nu au acces la nici un instrument de finanţare  în măsură să le permită scalarea şi dezvoltarea afacerii concomitent cu mărirea impactului social.

Acest proiect reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea economiei sociale din România precum şi din regiunea transfrontalieră România – Republica Moldova - Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.