Parlamentul UE cere finalizarea până duminică a negocierilor post-Brexit

Autor: Mihai Draghici Postat la 17 decembrie 2020 42 afişări

Parlamentul UE cere finalizarea până duminică a negocierilor post-Brexit

Parlamentul European a cerut, joi, finalizarea până cel târziu duminică a negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pe tema relaţiilor post-Brexit, avertizând că, în caz contrar, nu va putea ratifica în timp util un eventual acord.

"Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune plenară extraordinară spre sfârşitul lunii decembrie, în cazul în care se ajunge la un acord până duminică, 20 decembrie, la miezul nopţii, astfel încât Parlamentul European să poată dezbate rezultatul negocierilor şi să analizeze posibilitatea aprobării", a transmis Parlamentul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Parlamentul European insistă că este esenţial să aibă acces la textul oricărui acord în avans de transmiterea formală a acordului; cerem Comisiei Europene să furnizeze Parlamentului un text provizoriu cât mai curând posibil", a subliniat instituţia.

"Parlamentul UE reaminteşte că ratificarea oricărui acord depinde de implementarea totală de către Guvernul britanic a prevederilor Acordului de retragere din UE", insistă instituţia.

Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit, a declarat joi că s-au înregistrat "unele progrese, dar rămân ultimele obstacole". "Vom semna doar un acord care va proteja interesele şi principiile UE", a afirmat Michel Barnier, prin Twitter.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson, a transmis, conform BBC News, că încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit rămâne "cel mai probabil rezultat" al negocierilor.

Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie pentru configurarea relaţiilor post-Brexit au înregistrat progrese şi ar urma să dureze până la sfârşitul săptămânii, a declarat miercuri Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE. "Comisia Europeană negociază în prezent, până la sfârşitul săptămânii, pentru a vedea dacă se poate ajunge o soluţie. Există progrese, dar nu este niciun succes major. Menţinem opinia că un acord ar fi mai bun decât lipsa unui acord, dar suntem pregătiţi şi pentru a doua situaţie", a afirmat Angela Merkel.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că negocierile "se îndreaptă spre un acord, deşi este un parcurs îngust". "Următoarele zile vor fi decisive", a subliniat Ursula von der Leyen.

Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. "Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord", a atras atenţia Thierry Breton.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
m.britanie,
brexit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.