Pariul pe sănătate privată. Şase fonduri de investiţii au cumpărat doar în ultimii doi ani şapte companii locale active în domeniul de sănătate privată, pariind 100-150 mil. euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 28 februarie 2021 209 afişări

Fondul de investiţii Equi­Liant Capital, fondat de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman - cea mai pu­ter­nică afacere antre­pre­norială din România -, a preluat la fi­na­lul săptămânii trecute un pachet minoritar de acţiuni în reţeaua de clinici stomatologice Clinica Victoria, un business cu prezenţă în Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Slatina.

Pariul pe sănătate privată. Şase fonduri de investiţii au cumpărat doar în ultimii doi ani şapte companii locale active în domeniul de sănătate privată, pariind 100-150 mil. euro

♦ Subdezvoltarea sistemului de sănatate de stat şi creşterea accelerată a investiţiilor din privat i-au determinat pe investitorii financiari să parieze pe domeniu ♦ Investiţiile au mers mai ales către nişe precum medicină veterinară, stomatologie, radioterapie şi servicii specializate de genul cardiologie ♦ Piaţa de sănătate din România a ajuns în 2019 (ultimul an pentru care există date publice) la 13,7 mld. lei afaceri, 20.800 de firme şi peste 75.000 de salariaţi ♦ Creşterea e rapidă şi constantă pe toţi aceşti trei indicatori, faţă de 2008 spre exemplu businessul e de 5,5 ori mai mare, în timp ce numărul de angajaţi şi de societăţi s-a mai mult decât dublat.

Fondul de investiţii Equi­Liant Capital, fondat de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman - cea mai pu­ter­nică afacere antre­pre­norială din România -, a preluat la fi­na­lul săptămânii trecute un pachet minoritar de acţiuni în reţeaua de clinici stomatologice Clinica Victoria, un business cu prezenţă în Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Slatina. Orientat către investiţii în IMM-urile din România, fondul vrea să-şi extindă businessul astfel încât să ajungă la o acoperire naţională, men­ţionând că e loc de creştere dat fiind că piaţa e puternic fragmentată.

Aceasta este prima achiziţie făcută în 2021 de un fond de investiţii prezent local pe piaţa de medicină - fie ea stomatologie, veterinară sau de alt tip. Totuşi, apetitul pentru acest sector este vizibil în ultimii doi ani, când şase fonduri au cumpărat şapte companii locale active în domeniul de sănătate privată, investind 100-150 mil. euro, conform estimărilor ZF.

Prima mare tranzacţie în domeniu a fost făcută de Mid Europa Partners, unul dintre cei mai activi investitori financiari din România, care în 2015 a preluat operatorul de sănătate pri­vată Regina Maria într-o tranzacţie de peste 100 mil. euro. În anii ce au urmat, pe această piaţă a serviciilor medicale au avut loc multe tranzacţii, însă a fost vorba mai degrabă de jucătorii mari deja existenţi care îşi con­solidau poziţia preluând afaceri de mai mici di­mensiuni, fie ele specializate, fie ge­neraliste.

În ultimii doi ani însă, chiar de dinainte ca pandemia să lovească întreaga lume, apetitul fondurilor pentru astfel de afaceri a crescut. În pandemie doar s-a consolidat. Este interesant de observat că investiţiile au mers mai ales către nişe precum medicină veterinară, sto­ma­tologie, radioterapie sau servicii spe­cializate de genul cardiologie, inve­stitorii invocând subdezvoltarea sistemului de sănatate de stat şi deci potenţialul uriaş de creştere.

„Am fost impresionaţi de modelul operaţional dezvoltat în Clinicile Victoria. Ne-a convins că merită să susţinem efortul de extindere rapidă a acestui concept pe piaţa românească, într-un domeniu medical extrem de fragmentat“, a spus Laurenţiu Ciocîrlan, managing partner al Equiliant. 

Domeniile de interes pentru fond sunt serviciile (asistenţă medicală, retail, lifestyle, servicii de infra­structură) şi anumite nişe de producţie, care permit dezvoltarea unor branduri puternice sau a unor modele opera­ţio­nale cu anumite elemente de unicitate.

La rândul său, fondul de investiţii local Morphosis Capital, ale cărui baze au fost puse de patru români, anunţă că se uită la piaţa de servicii medicale în continuare deşi în 2020 a făcut două tranzacţii, ambele în domeniu - Medima Health (clinici de imagistică şi radiologie) şi Clinicile Dentare Dr. Leahu (stomatologie). În septembrie 2020, Morphosis a anunţat preluarea unui pachet majoritar în Medima Health. Infuzia de capital furnizată de Morphosis Capital va alimenta expan­siunea Medima în România şi dezvol­tarea serviciilor de teleradiologie. În noiembrie 2020, Morphosis a preluat o participaţie minoritară în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Investiţia fondului va fi utilizată pentru accelerarea expansiunii Clinicilor Dentare Dr. Leahu în România cu 20 de unităţi medicale noi în următorii cinci ani.

„În 2021, Morphosis are în plan finanţarea a două companii din domenii precum servicii medicale, tehnologie, producţie sau servicii B2B prin investirea unei sume totale cuprinse între 10 şi 20 de milioane de euro“, spun oficialii fondului.

Aceste investiţii vin într-o perioadă în care, pe cifre, industria medicală stă bine. Cinci activităţi economice din sfera serviciilor de sănătate pri­vate , de la spitale la sto­ma­to­lo­gie, au înregistrat afaceri cumulate de 13,7 mld. lei în 2019 (cele mai recente date), faţă de 11,8 mld. lei în 2018 şi doar 2,5 mld. lei în 2008, po­trivit datelor oferite de Registrul Comerţului.

Cifrele cumulate se referă la companiile  cu activităţi în domeniul asistenţei medicale care şi-au depus rezultatele financiare în anii analizaţi, pe baza celor cinci diviziuni din CAEN 86. Dezvoltarea spitalelor private şi a clinicilor specializate se vede şi în numărul de companii şi în numărul de salariaţi, ambele dublându-se în aceeaşi perioadă 2008-2019.

Pandemia de COVID-19a ilustrat încă o dată importanţa serviciilor medicale şi necesitatea unui sistem de sănătate bine pus la punct. În contextul în care investiţiile în zona publică sunt minime, sistemul privat devine o alternativă.

Sistemul de sănătate din România ocupă locul 60 în lume cu un scor mediu de doar 45,8 puncte, scorul fiind obţinut după analiza unui număr de şase indicatori mari - prevenţie, diagnostic, răspuns medical rapid, capacitate de a trata bolnavi (număr de spitale, paturi, etc), aderarea la normele internaţionale şi riscuri/ vulnerabilităţi.

În cazul fiecărui capitol în parte există între patru şi şapte aspecte analizate, potrivit raportului privind indexul Global Health Security (GHS). Acesta este un proiect al Nuclear Threat Initiative (NTI) şi John Hopkins Center for Health Security (JHU), şi a fost dezvoltat alături de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Tranzacţiile din ultimii ani din zona de sănătate privată din România au evidenţiat încă o dată nevoia de extindere a unor servicii dincolo de marile oraşe.

„Împreună cu noul nostru partener vom fi pregătiţi să ducem businessul la următorul nivel şi să extindem serviciile noastre în întreaga ţară“, a spus în momentul tranzacţiei doctorul Oren Iancovici, CEO şi fondator al Ares. Pachetul majoritar în centrele de cardiologie a fost cumpărat în 2019 de fondul Highlander Partners.

La momentul acela, sub brandul Centrele Ares, specializate în domeniul cardiologiei şi radiologiei intervenţionale, existau cinci unităţi în Bucureşti, Constanţa şi Cluj. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial şi problemă şi pe plan local, deci e nevoie de acces al bolnavilor din toată ţara la servicii de specialitate. Situaţia e similară şi în cazul altor specialităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
active,
companii,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.