Parchetul UE cere suspendarea imunităţii a două eurodeputate

Autor: Mihai Draghici Postat la 15 decembrie 2022 54 afişări

Biroul Procurorului European (EPPO) a cerut, joi, suspendarea imunităţii eurodeputatelor Eva Kaili şi Maria Spyraki, în cadrul unei acţiuni care coincide cu investigaţia autorităţilor belgiene referitoare la acte de corupţie în scopul promovării intereselor unor state.

Parchetul UE cere suspendarea imunităţii a două eurodeputate

Biroul Procurorului European (EPPO) a comunicat că solicitările de suspendare a imunităţii au fost formulate pe baza unui raport primit de la Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF), privind "suspiciuni de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizaţiilor parlamentare", conform site-ului Politico.eu. Investigaţia vizează în mod special fonduri alocate asistenţilor parlamentari.

Eurodeputata Eva Kaili (Grecia), membră a Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (centru-stânga), este deja în arest preventiv în cadrul anchetei autorităţilor belgiene privind acte de corupţie. Eurodeputata Maria Spyraki este tot din Grecia, dar face parte din grupul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta).

Noua investigaţie coincide cu cea a autorităţilor belgiene, dar nu este clar dacă există vreo legătură directă între cazuri.

Eurodeputata Maria Spyraki a afirmat în mod clar că ea nu are nicio legătură cu investigaţia privind promovarea ilegală a intereselor Qatarului. "Eu accept bucuroasă suspendarea imunităţii pentru a arăta că nu am litigii financiare pe nici măcar un euro cu Parlamentul European. Problema se referă la indemnizaţia primită de un fost coleg străin care avea o problemă personală gravă şi a lipsit o perioadă din Parlamentul European. Eu nu am nicio legătură cu scandalul privind Qatarul, nu am nicio legătură cu alt caz", a declarat Maria Spyraki.

Roberta Metsola susţine că va aplica reforme "ample" pentru combaterea corupţiei în instituţiile UE

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat, joi, reforme "ample" pentru anul 2023, în contextul scandalului de corupţie care afectează instituţia, informează cotidianul Le Figaro. "Sunt pe cale să elaborez un pachet de reforme ample care va fi prezentat la începutul anului viitor", a declarat Roberta Metsola la reuniunea Consiliului European, aflată în curs la Bruxelles.

Printre măsurile care ar urma să fie aplicate se numără garanţii de protejare a activiştilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie non-oficiale cu naţiuni din afara Uniunii Europene. "Există vulnerabilităţi care trebuie remediate, spre exemplu în privinţa activităţilor foştilor membri ai Parlamentului European, în privinţa registrelor de transparenţă şi a persoanelor autorizate să intre în Parlamentul European", a subliniat Roberta Metsola.

Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului UE, este în detenţie preventivă sub acuzaţia de luare de mită, în cadrul anchetei care vizează presupusa favorizare a Qatarului. Eva Kaili susţine că este nevinovată. Autorităţile belgiene au efectuat, vinerea trecută, o serie de percheziţii în mai multe zone din Bruxelles, reţinând cinci suspecţi, printre care Eva Kaili şi un fost eurodeputat italian, în cadrul unei investigaţii privind acte de corupţie pentru promovarea intereselor Qatarului.

Justiţia belgiană a lansat percheziţiile în cadrul unei anchete privind un grup infracţional infiltrat în Parlamentul European cu intenţia de influenţare a politicilor Uniunii Europene pentru promovarea intereselor Qatarului, potrivit publicaţiilor Le Soir şi Knack. Autorităţile belgiene nu au dezvăluit numele fostului eurodeputat reţinut, dar, conform cotidianului Corriere della Sera, este vorba de italianul Pier Antonio Panzeri, membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
corupţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.