“Paradoxul lui Icar” - de ce ar trebui să te gândeşti mai bine înainte de a-ţi linguşi şeful

Autor: Ioana Matei Postat la 16 octombrie 2012 145 afişări

Mulţi CEO ajung să eşueze chiar şi după ce au ajuns în vârf. De ce? Un studiu realizat de cercetătorii de la două universităţi din America oferă un răspuns neaşteptat: aceştia ajung, de multe ori, victimele linguşelii.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 400 de CEO şi pe 3000 de manageri de nivel înalt, potrivit businessinsider.com. Concluzia la care au ajuns cercetătorii Ithai Stern de la Northwestern şi James Westphal de la Universitatea din Michigan este că, cu cât un CEO este mai complimentat, cu atât mai mult va creşte părerea sa bună despre propriile decizii şi abilităţii strategice, chiar dacă acestea nu sunt mereu cele cerute de situaţii.

"L-am flatat spunându-i[unui CEO] 'Ai o judecată grozavă când vine vorba de strategie.' Pot să spun că a apreciat acest lucru." a răspuns la una dintre întrebările incluse în cercetare un angajat.

Cercetătorii au numit această buclă a feedbackului sub forma de complimente "Paradoxul lui Icar" şi înseamnă că, cu cât o persoană se îndreaptă mai mult spre statutul de lider în corporaţie, cu atât mai flatată va fi de către angajaţi. Iar complimentele nu afectează neapărat performanţa, dar pot deveni o problemă când CEO-ul ajunge la un nivel atât de ridicat al egoului încât nu va fi capabil să admită că strategia lui nu funcţionează.

Soluţia pe care o recomandă autorul studiului este ca managerii de top să "obţină sfaturi de la oamenii care nu depind de ei." Este greu de crezut că cei a căror carieră poate fi influenţată de către lideri vor oferi "adevărul dureros".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEO,
cercetători,
America
/actualitate/paradoxul-lui-icar-de-ce-ar-trebui-sa-te-gandesti-mai-bine-inainte-de-a-ti-lingusi-seful-10226029
10226029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.