Pandemia dă peste cap economiile europene. Deficitul bugetar al Marii Britanii ar putea ajunge la 400 de miliarde de lire, adică 20% din PIB

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 04 octombrie 2020 107 afişări

Pandemia dă peste cap economiile europene. Deficitul bugetar al Marii Britanii ar putea ajunge la 400 de miliarde de lire, adică 20% din PIB

Împrumuturile guvernul Marii Britanii au atins 173,7 miliarde de lire în primele cinci luni ale anului fiscal pe măsură ce costurile impuse de pandemia de coronavirus au continuat să crească, anunţă Bloomberg.

Doar în luna august, deficitul bugetar a ajuns la 35,9 miliarde de lire, a declarat vineri Biroul Naţional de Statistică. Astfel, Marea Britanie a împrumutat mai mult de la începutul carantinei impuse în martie decât în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Datele vin la o zi după ce ministrul finanţelor Rishi Sunak a dezvăluit un plan în valoare de 5 miliarde de lire pentru susţinerea a milioane de locuri de muncă şi business-uri în timpul iernii, de vreme ce creşterea numărului de infecţii continuă să ameninţe economia.

Pandemia a stârnit haos în rândul finanţelor publice. Datoriile depăşesc în prezent 2.000 de miliarde de lire şi deficitul – cantitatea pe care guvernul trebuie să o împrumute pentru a-şi finanţa cheltuielile – se pregăteşte să ajungă la 400 de miliarde de lire în actualul an fiscal.

Numărul reprezintă o cincime din produsul intern brut (PIB). În 2009-2019, deficitul atingea 10% din PIB, adică 153,3 miliarde de lire. Luna trecută, datoriile nete ajungeau la 2,02 trilioane de lire, 101,9% din PIB, adică cea mai mare pondere a datoriei din 1961 încoace.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
deficit bugetar,
pib,
costuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.