Pandemia a şters cu buretele 5 mld. lei din încasările restaurantelor şi barurilor

Autor: Cristina Roşca Postat la 01 iulie 2021 25 afişări

Piaţa de restaurante, cafenele şi baruri a ajuns la finalul lui 2020 la o valoare de 13,2 mld. lei, cu 30% mai mică decât în anul de dinain­tea pandemie. Acestea sunt pri­mele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra pieţei de restaurante şi baruri, relatează ZF.

Pandemia a şters cu buretele 5 mld. lei din încasările restaurantelor şi barurilor

Cifrele de la Registrul Comerţului arată că numărul de firme a rămas constant, dar businessul s-a redus cu peste 5 mld. lei, iar 15.000 de salariaţi au renunţat la industrie. „Noi încă de la începutul pandemiei am în­cer­cat să ne ţinem oamenii, iar acum încer­căm să îi aducem înapoi. Au plecat şi princi­pa­lul mo­tiv a fost incertitudinea“, explică Andrei Şoşa, acţionar şi fondator al grupului Expirat, ce are în portofoliu trei branduri cu­nos­cute în Bucureşti şi Vama Veche şi anume Expirat, Pâine şi Vin şi Energiea. Gru­pul mai are 100 de oameni faţă de 150 acum doi ani.

Oamenii au plecat către domenii care au funcţionat bine în pandemie, precum retail, curierat sau platforme de livrări. Astfel, la finalul lui 2020 mai erau oficial 115.000 de angajaţi în domeniu.

Anul trecut, banii injectaţi de stat în eco­no­mie, în diferite domenii, inclusiv HoReCa, au ţinut pe linia de plutire multe companii. În plus, chiar dacă unele afaceri s-au închis - şi nu sunt puţine - sunt altele care le-au luat locul, unii antreprenori văzând în această criză o oportunitate.

Acum, statul vine din nou cu o schemă de sprijin pentru acest domeniu. În această săptămână, Ministerul Economiei a dat startul unui program de sprijin pentru HoReCa, prin care restaurantele, pensiunile, hotelurile, agenţiile de turism şi alte firme eligibile vor putea obţine ajutoare de stat în valoare totală de maximum 500 de milioane de euro, din bugetul de stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
încasări,
horeca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.