PAC: Zece tendinţe în IT pentru 2013

Autor: Anca Barbulescu Postat la 25 ianuarie 2013 72 afişări

Cloud computingul pare să fie una dintre tendinţele principale care vor defini industria IT anul acesta, conform companiei de consultanţă şi analiză de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC)

Tot printre tendinţele din acest an se numără şi exemple precum securitatea IT sau soluţiile de business intelligence.

Întocmită de PAC, lista următoare nu reflectă nicio clasificare, ci indică o serie de tehnologii sau soluţii care vor atrage mai mult atenţia mediului de business în acest an.

1. Cloud Computing: SaaS

Softul ca serviciu (software as a service - SaaS) va continua sa influenţeze substanţial piaţa de software în 2013. Sunt disponibile soluţii SaaS din ce în ce mai multe şi mai cuprinzătoare, iar zonele tradiţionale precum colaborarea, comunicaţiile unificate şi CRM până la sisteme ERP realizate integral în cloud, continuă să se dezvolte. Companiile de software se remarcă tot mai des prin soluţii SaaS care pot rivaliza cu uşurinţă cu aplicaţiile software tradiţionale. Firmele nu mai exclud categoric subiectul cloud, ci tind să ţină cont de SaaS în deciziile lor investiţionale, punând în balanţă toate argumentele pro şi contra.

2. Cloud Computing: Hosted Private Cloud

Conceptul de hosted private cloud este consecinţa logică a externalizării tradiţionale de IT. Avantajele tehnice şi comerciale ale unei arhitecturi cloud se îmbină cu medii dedicate clientului de outsourcing.

3. Cloud Computing: Piata B2B pentru aplicatii

Inspiraţi de succesul magazinelor cu aplicaţii pentru telefoane mobile inteligente, tot mai mulţi furnizori de software şi tehnologie creează pieţe pentru vânzarea de aplicaţii de business, nu perntru dispozitive mobile, ci mai degrabă ca platforme pentru vânzări şi pentru operatori în domeniul serviciilor cloud.

4. Dispozitive mobile, aplicaţii şi managementul datelor

Timp de câţiva ani, multe firme au ignorat creşterea necontrolată a dispozitivelor mobile şi s-au prefăcut că nu observă când angajaţii lor descărcau tot felul de aplicaţii în smartphone-urile şi tabletele de serviciu. Acum se află sub presiune deoarece trebuie să acţioneze, pentru ca jungla de dispozitive mobile şi aplicaţii care a rezultat nu mai poate fi gestionată eficient şi implică riscuri enorme de securitate.

Disponibilitatea soluţiilor şi a serviciilor pentru o administrare sigură a dispozitivelor, aplicaţiilor şi datelor, ca şi a magazinelor de aplicaţii din firme a crescut semnifcativ în ultimii doi ani. PAC estimează că piaţa globală pentru dispozitive mobile şi aplicaţii software de gestionare va creşte în medie cu aproximativ 35 % pe an.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tendinţe,
IT,
2013
/actualitate/pac-zece-tendinte-in-it-pentru-2013-10522282
10522282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.