(P) UTILBEN, o companie românească aflată în plină dezvoltare, cu planuri de extindere la nivel internaţional

Postat la 29 noiembrie 2021 94 afişări

Piaţa românească a utilajelor agricole şi de construcţii este estimată la aproape 3 miliarde de euro, iar valoarea acesteia s-a dublat faţă de acum 5 ani. Această evoluţie notabilă ne transmite că industria utilajelor urmează un trend ascendent şi are un mare potenţial de creştere. Nu este de mirare, aşadar, că sunt companii din acest domeniu care se bucură de succes, în pofida vicisitudinilor economice resimţite la nivel mondial.

Un astfel de exemplu este UTILBEN, o organizaţie 100% românească, fondată în urmă cu 15 ani de soţii Ruben şi Oana Marian. Ruben Marian, CEO-ul UTILBEN, ne dezvăluie mecanismele prin care compania sa a devenit unul dintre principalii furnizori de utilaje din România.

Ruben, cum arată acum piaţa românească a utilajelor agricole şi de construcţii?

Construcţiile şi agricultura sunt esenţiale pentru bunăstarea oricărei naţiuni, aşa că este normal ca investiţiile în utilaje să fie prioritare. Tocmai pentru că cele două sectoare sunt de importanţă naţională, o mare parte dintre fondurile europene sunt direcţionate către construcţii, dezvoltarea infrastructurii şi către agricultură. Este nevoie de hrană la nivel mondial şi se vorbeşte tot mai des de o viitoare criză alimentară. Acest scenariu poate fi combătut prin mecanizarea agriculturii, implicit, prin achiziţia de utilaje agricole performante şi eficiente.

Consider că este nevoie de minimum 20 de ani pentru retehnologizare şi pentru a ajunge la nivelul statelor dezvoltate din Europa, însă vremea procrastinării a trecut şi este timpul să ne aliniem progresului mondial. Fondurile europene promise României în acest exerciţiu bugetar şi investiţiile în infrastructură asumate de guvernanţi vor duce, inevitabil, la înnoirea flotelor de utilaje şi dezvoltarea acestei industrii. Primele proiecţii pe care le-am făcut indică o creştere a pieţei de utilaje cu aproximativ 10% în următorii 5 ani.

În România, încă se resimte o nevoie acută de investiţii în infrastructură şi în reţeaua naţională de utilităţi, iar calea spre un viitor mai bun nu poate fi pavată decât cu tehnologizare, mecanizare şi digitalizare. Cred cu tărie în inovaţie, în inteligenţa poporului român şi în puterea noastră de muncă.

La nivel de companie, cum aţi menţinut acestă dezvoltare constantă?

UTILBEN este o companie care a crescut, în medie, cu 50% de la un an la altul şi vrem să ne menţinem acest ritm accelerat de dezvoltare şi în următorii ani. Este un rezultat spectaculos şi puţine organizaţii din România se pot mândri cu o astfel de statistică, dar ea nu a fost realizată cu uşurinţă. A fost nevoie de muncă asiduă, perseverenţă, abnegaţie şi de răbdare pentru a ajunge în topul furnizorilor de utilaje din România. Lângă noi, stau profesionişti desăvârşiţi şi oameni dedicaţi, fără de care succesul companiei noastre nu ar fi fost posibil. Ca urmare, consider că echipa UTILBEN este cel mai valoros activ al acestei organizaţii.

Viziunea noastră este ca 1 din 10 utilaje din Europa să fie furnizat de UTILBEN. Investiţiile noastre nu se opresc niciodată, pentru că avem un plan pe 10 ani pe care îl adaptăm permanent, în funcţie de mediul economic şi fluctuaţiile pieţei. Trimestrial, analizăm direcţia, rezultatele şi strategia adoptată, pentru a nu distona cu evoluţia industriei. Scopul nostru este să oferim cele mai eficiente soluţii în domeniul utilajelor, ataşamentelor, pieselor şi serviciilor postvânzare. Ca urmare, ne susţinem clienţii şi după ce au achiziţionat un utilaj de la noi, prin echipe dedicate de service.

În cei 15 ani de activitate, am dezvoltat cea mai mare platformă din România specializată în utilaje şi accesorii, www.utilben.ro, cu peste 30.000 de produse listate pe site. În plus, întreg procesul de vânzare este digitalizat, iar clienţii noştri primesc o ofertă personalizată în maximum 60 de minute de la efectuarea solicitării. Promptitudinea este o trăsătură definitorie a UTILBEN.

Cele mai importante repere din istoria UTILBEN:

  • 2006 - înfiinţarea companiei
  • 2007 - primul utilaj vândut
  • 2011 - zece angajaţi
  • 2012 - primul milion de euro
  • 2017 - importator oficial Sunward
  • 2019 - premiu Best Dealer for Sunward
  • 2021 - deschidere sediu Baciu, Cluj
  • 2021 - deschidere sediu Bucureşti

Ce urmează pentru UTILBEN? În ce sectoare investiţi şi unde este loc de creştere?

Ne preocupă gradul de satisfacţie şi profitabilitatea clienţilor noştri, aşa că investim constant în dezvoltarea capacităţilor noastre de service, în stocuri de piese, ataşamente şi utilaje. Trăim în secolul vitezei şi clienţii noştri au nevoie de cele mai fiabile produse şi de cele mai bune servicii acum. Nu este loc de amânări. UTILBEN înseamnă livrare rapidă, produse premium, soluţii avantajoase de finanţare, garanţie extinsă, suport profesionist postvânzare şi disponibilitate imediată a pieselor şi ataşamentelor. Prin tot ceea ce facem căutăm să fim cu un pas în faţa concurenţei, în sprijinul clienţilor noştri.

Recent, am inaugurat un sediu în Bucureşti, dedicat serviciilor de service şi vânzării de utilaje şi ataşamente, iar un alt sediu l-am deschis în localitatea clujeană Baciu, axat exclusiv pe service şi piese. Avem în plan expansiunea la nivel naţional. Vrem să ne creştem cota de piaţă şi brand-urile de utilaje pe care le furnizăm să fie prezente pe şantierele din toată ţara. Dorim să rămânem parteneri de încredere ai companiilor care se dezvoltă cu ajutorul utilajelor şi tehnologiei. În următorii 3 ani, ne vom îndrepta atenţia către Ucraina, Bulgaria, Serbia, căci vrem să pătrundem şi pe piaţa internaţională, unde potenţialul de creştere este la cote înalte.

Ruben, ce înseamnă anul 2021 pentru UTILBEN?

2021 a fost bun cu noi. Aproape ne-am dublat echipa anul acesta şi am ajuns la aproape 100 de angajaţi profesionişti, în cele 3 sedii UTILBEN. Ne-am concentrat atenţia pe identificarea oportunităţilor apărute în piaţă şi am mizat pe inovare. Suntem o companie agilă şi flexibilă şi asta ne-a permis să obţinem rezultate remarcabile. Doar în primele 3 luni ale acestui an, am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar valoarea medie pe tranzacţie a crescut cu 10%.

Am investit în dezvoltarea a 4 linii de business - piese şi ataşamente, service, închiriere utilaje, agribusiness - şi am devenit importatori oficiali de încărcătoare telescopice Faresin, buldoexcavatoare Çukurova, tractoare Kioti, echipamente agricole Enorossi, stivuitoare Baoli, tocătoare Berti şi ataşamente Steelwrist. UtilMAX este un business unit specializat în furnizarea de ataşamente celor care vor să îmbunătăţească performanţele utilajelor pe care le deţin şi să crească timpul de ocupare al acestora. Totodată, am lansat o platformă online pentru vânzarea de piese multi-brad pentru utilaje: www.piese.utilben.ro. Şi nu plănuim să ne oprim aici.

Am dezvoltate serviciul de închiriere de utilaje la nivel naţional şi, în acest moment, le putem oferi clienţilor noştri echipamente terasiere dintre cele mai diverse: miniexcavatoare, excavatoare, buldoexcavatoare, buldozere, gredere. În plus, capacitatea noastră de service a fost îmbunătăţită considerabil, odată cu deschiderea sediilor din Bucureşti şi din localitatea clujeană Baciu, precum şi prin creşterea flotei de intervenţie service prin achiziţionarea a 6 unităţi de service mobil.

Ultima investiţie considerabilă de pe lista mea, dar cu siguranţă nu cea din urmă, a fost făcută în digitalizarea şi automatizarea proceselor de business. Anul acesta, am investit şi mai mulţi bani în tool-uri de ofertate şi de vânzări, precum şi în programe informatice de management şi de automatizare a proceselor de business. Acum, tot ce are legătură cu utilaje, ataşamente, piese şi servicii se află la doar câteva click-uri distanţă. Asta numesc eu eficienţă şi creştere a productivităţii unei companii care a făcut pasul spre următorul nivel de performanţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
dezvoltare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.