(P) Tehnologia 5G prinde contur, utilizatorii de internet se vor obişnui cu viteze şi mai mari

Postat la 16 septembrie 2020 46 afişări

(P) Tehnologia 5G prinde contur, utilizatorii de internet se vor obişnui cu viteze şi mai mari

Cu câteva decenii în urmă, a putea folosi un dispozitiv mobil pentru a face tot ceea ce este posibil în prezent cu un smartphone părea desprins din cele mai creative cărţi şi filme SF. Avansul a fost extrem de rapid, mai ales în România, o ţară care a trecut de la un regim totalitar în care până şi telefonul fix era un lux, la o piaţă de tehnologie ultra modernă, la zi cu cele mai noi realităţi tehnologice ale momentului pe plan global. Aşa a ajuns ţara noastră în topul vitezelor conexiunilor de internet, în condiţiile în care mari corporaţii au investit masiv în România în telefonie mobilă, date fixe şi mobile, servicii online.

Cea mai nouă tehnologie este 5G, cea care schimbă din nou multe date pe piaţă, obişnuind utilizatorii cu viteze de neimaginat până acum pentru internetul mobil. Dacă în materie de servicii de voce mobilă nu există mari schimbări posibile (totul este la nivel ideal, se poate spune), datele sunt miza principală, în contextul noului mediu digital. Consumatorul zilelor noastre petrece extrem de mult timp online şi tot acolo ia decizii de consum, se informează, face shopping, realizează operaţiuni bancare, se distrează etc. Furnizorii de servicii online trebuie să se pregătească pentru 5G cu servere mai performante, capabile să suporte noile viteze de transfer. Serviciile de găzduire web devin astfel şi mai importante, căci va exista viteza necesară şi trebuie să existe şi suportul pentru ca viteza să poată fi utilizată în foarte bune condiţii.

Recent, thc.ro – unul dintre furnizorii de top de servicii de gazduire web din romania, a terminat instalarea si configurarea unor noi linii de conexiune de mare viteza de 100Gbps.

Care a fost istoricul avansului spre 5G

În anii `80, accesul la reţele 1G era posibil în mai multe ţări, telefonia mobilă cunoştea prima sa perioadă de creştere. 1G permitea exclusiv servicii de voce, de obicei pe frecvenţă 800 MHz. În anii `90 s-a trecut la 2G (pe frecvenţă 1900 MHz, un avans destul de lent aşadar. Noutatea revoluţionară era posibilitatea de a trimite mesaje text - serviciu devenit cunoscut sub numele SMS. Mai mult decât atât, exista posibilitatea tehnică de trimitere mesaje video (MMS), însă în realitate un astfel de serviciu era foarte puţin utilizat, căci inclusiv dispozitivele (telefoanele mobile) aveau caracteristici extrem de limitate. Interesant este că tehnologia 2G încă există în România, deşi are tot mai puţini utilizatori.

Revoluţia tehnologică în domeniul telefoniei mobile a fost reprezentată de 3G, un upgrade puternic ce a permis transfer de date de mare viteză. Cu 3G au devenit posibile apelurile video, dar acestea nu au devenit de fapt atât de populare. Mult mai mult succes a avut utilizarea datelor mobile pentru browsing şi aplicaţii mobile pe smartphone-uri, aici incluzând şi partea de transmisii video în timp real. În România, primele reţele 3G au fost lansate de principalii operatori de telefonie mobilă în anul 2010. În lume însă, la acel moment, era deja lansată tehnologia 4G... în România, 4G a devenit operaţională 2-3 ani mai târziu, reţelele fiind progresiv upgradate spre 4G+.

Ce va aduce nou 5G

Deşi are parte de ceva controverse, tehnologia 5G pare să devină standard pentru viitorul apropiat în România şi la nivel global. Un operator de telefonie mobilă a anunţat deja implementarea 5G în Bucureşti, cu acoperire completă. Dacă reţeaua 4G permitea download la viteze mari, inclusiv a filmelor, 5G face totul aprope instant. Minutele se transformă în secunde, căci se ajunge la 20 Gb/secundă, de la cu 1Gb/s. Latenţa, adică întârzierea care apare pentru prelucrarea datelor şi comenzilor, este în cazul 5G de doar o milisecundă, faţă de 40 de milisecunde la 4G. Astfel, 5G poate ajuta diverse operaţiuni şi industrii de precizie, nu doar consumatorul de divertisment şi alte servicii online, deşi acolo este miza comercială principală, cel mai probabil... Multe alte oportunităţi sunt aduse de 5G în lumea de business, facilitându-se inovaţia tehnologică atât la nivel software, cât şi hardware.

.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.