(P) Cum să eviţi să foloseşti maşina de spălat în telemuncă

Postat la 12 aprilie 2021 43 afişări

(P) Cum să eviţi să foloseşti maşina de spălat în telemuncă

Telelumunca pare să rămână cu noi, deşi există voci discordante în această privinţă. De exemplu, potrivit unui studiu recent realizat de KPMG cu 500 de directori din întreaga lume, revenirea la normalitate nu va avea loc până în 2022 şi, atunci când se va întâmpla acest lucru, telemunca nu va fi opţiunea de muncă aleasă ca prioritate. De fapt, doar unul din trei CEO spune că vor aplica formatul hibrid, în care angajaţii ar lucra două sau trei zile de la distanţă.

Deocamdată, realitatea este diferită şi, deşi întoarcerea la birou nu se întrevede, telemunca este încă una dintre opţiunile alese de majoritatea companiilor. După un an de telemuncă forţată, sociologul spaniol Alicia Aradilla a dorit să reflecte în cartea „Teletrabajar bien” o serie de sfaturi esenţiale pentru o bună tranziţie către acest nou mod de lucru. Primul lucru pe care îl susţine este că telemunca nu trebuie să vă invadeze viaţa de acasă. Este altceva, deşi Covid-19 a condus la ceea ce, în principiu, urmau să fie 15 zile de muncă de acasă până la mai mult 12 luni într-un ţinut al nimănui, „unde ne întâlnim cu toţii, virtual şi emoţional”.

Maşina de spălat - oferte (eMAG) 

Experta ne asigură că este convenabil să se facă diferenţa între munca de acasă şi telemunca. Nu este acelaşi lucru şi trebuie luat în considerare. În primul caz, spaţiul fizic este conceput pentru convieţuirea familiei şi, în cele din urmă, spaţiile de lucru sunt recreate în locuri secundare acelei vieţi domestice, pe lângă faptul că dispun de echipamentul minim viabil. În al doilea caz, spaţiul fizic este un criteriu de mică importanţă şi există un echipament mediu care garantează viabilitatea lucrului.

Când ziua de muncă se petrece acasă, aşa cum se întâmplă în majoritatea momentelor, primul lucru care este necesar este multă autodisciplină în obiectivele care sunt cel mai greu de asumat. O strategie pentru a deveni activ devreme, aşa cum recunoaşte Aradilla, pentru a evita tentaţia de a sta mai mult în pat dimineaţa, este de a face programări la prima oră dimineaţa. „Dacă nu ar fi profesionişti, aş stabili întâlniri informale la micul dejun cu colegii sau prietenii, sesiunea de gimnastică...”

Deşi munca de acasă are multe avantaje, ascunde şi capcane distractive. Şi menţinerea concentrării pe ce ai de făcut fără a cădea în acest fel de provocări necesită autodisciplină şi atenţie conştientă. Primul lucru pe care îl sfătuieşte Aradilla este să se evite călătoriile constante la bucătărie, frigider sau cămară, „deoarece stresul promovează dorinţa de a gusta una-alta şi un truc bun pentru a şti dacă este foamea minţii sau a corpului este să bei încet un pahar cu apă şi apoi să verifici senzaţiile corpului”. În această planificare, trebuie să programaţi timpul pentru cafea sau micul dejun. Este una dintre strategiile pe care mulţi taţi şi mame le folosesc pentru a fi alături de copiii lor, spune Aradilla.

Chiar dacă n-ai fi spus, maşina de spălat şi alte aparate electrocasnice au o relevanţă neobişnuită în agendele executive. Din acest motiv, sociologul recomandă ca în timpul programului de lucru să uiţi de programele de spălare. „Dacă întinderea hainelor sau orice altă sarcină domestică ajută la odihnă câteva minute, fă-o, dacă este o obligaţie, fă-o, dacă este pentru că îţi vine, fă-o, dar încearcă să o faci planificat ," spune ea.

Masina de spalat - oferte

Nici televizorul din fundal nu ajută la concentrare, ceea ce îl face mai puţin eficient în îndeplinirea obiectivelor. Acest lucru duce înapoi la autocunoaştere, adică la luarea în considerare a strategiilor alternative, cum ar fi ascultarea muzicii relaxante în fundal.

Reţelele sociale sunt un „hoţ” în timp real şi un indicator excelent al modului în care ne descurcăm cu partea noastră de responsabilitate individuală. De fapt, autoarea cărţii spune că utilizarea excesivă a telefonului la verificarea notificărilor este unul dintre cele mai frecvente conflicte în munca faţă în faţă şi aceasta este o oportunitate de a pune autocontrolul la încercare. Trebuie să profitaţi de acesta pentru a selecta media sau profilurile pe care doriţi să le urmăriţi pentru informaţii.

O altă recomandare a expertului este de a programa meniuri ale zilei pentru a menţine o rutină zilnică şi de a evita încheierea zilei mâncând sandvişuri, dar mai presus de toate pentru a putea avea ceva timp liber.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masina,
munca

ALEPH STORY: Ponderea contractelor de muncă plătite cu salariul minim a crescut de la 7,5% în 2011 la 31,5% în 2019. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.