(P) Compararea preţurilor la gaze între furnizori, simplu de realizat online

Postat la 22 octombrie 2021 108 afişări

(P) Compararea preţurilor la gaze între furnizori, simplu de realizat online

Când vrem să cumpărăm un produs disponibil în mai multe magazine, trebuie să verificăm punctual preţurile la fiecare comerciant în parte, dacă dorim să profităm de cel mai bun cost. Mai nou, online există sisteme de comparaţii preţuri, însă datele sunt limitate la comercianţii dornici de a fi incluşi în sistem, iar informaţiile nu sunt mereu exacte. În cazul serviciilor, de exemplu în turism, de asemenea trebuie să verificăm la mai mulţi furnizori sau să folosim platforme de comparare preţuri - la bilete de avion sau la servicii de cazare. În unele cazuri, contractarea unor astfel de servicii prin prisma intermediarilor are un impact şi asupra costului nostru final.

Iată că în cazul serviciilor de furnizare gaze naturale şi curent electric, lucrurile sunt mai simple, în beneficiul real al consumatorului român. Autoritatea naţională din domeniul energiei, ANRE, permite consumatorilor să folosească sisteme de calculator online pe website-ul său oficial. Acolo, în mod onest, sunt prezentate toate ofertele furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale. Calculatorul poate fi folosit fără costuri şi include toate ofertele disponibile pe piaţa liberă. În paralel, există desigur acces şi la comparator preturi gaze pe website-ul fiecărui furnizor, unde pot fi comparate diverse oferte, după ce consumatorul a decis cel puţin teoretic faptul că va colabora cu respectivul furnizor.

Astfel, compararea preţurilor la gaze între furnizori este extrem de simplu de realizat online de către oricine. Nu ai nevoie de cunoştinţe avansate de profil, totul este prezentat într-un limbaj clar, pe înţelesul tuturor. Se pot calcula preţuri la gaze şi curent electric în diverse scenarii. Consumatorul va alege o ofertă cu preţuri de furnizare gaze naturale sau / şi curent electric şi va vedea şi costurile fixe, reglementate de stat (costuri care se adaugă pe orice factură, la orice furnizor, în valoare identică).

O comparaţie corectă trebuie desigur realizată în aceiaşi termeni: preţuri de furnizare cu sau fără TVA, preţuri finale pe factură cu sau fără TVA. Doar aşa, comparaţia va fi una 100% corectă şi se va indentifica în mod real furnizorul şi oferta cu cele mai bune caracteristici de preţ. Demn de subliniat este că preţurile finale pot depinde de locaţia geografică a punctului de consum, de aceea acest lucru (judeţ) trebuie indicat în momentul în care se realizează calculul. Diferenţele ţin de costurile acceptate de stat pentru serviciile de reţea (transport, administrare) şi se referă la costurile identice la orice furnizor, pentru puncte de consum din respectiva locaţie.

Este adevărat că în prezent, din cauza fluctuaţiilor mari de pe piaţa internaţională de energie, furnizorii evită să încheie contracte de furnizare cu preţ fix pe termen lung. Însă chiar dacă preţurile pot să varieze, alegerea unei oferte de pe un anumit nivel de preţ indică de obicei politica respectivului furnizor în general. Astfel, alegând un preţ minim, ai mari şanse să te bucuri mereu de preţuri minime de piaţă la curent electric şi gaze naturale. Dincolo de preţ, este bine să te asiguri şi de calitatea serviciilor - comunicare, platformă online de introducere index lunar şi consultare plăţi şi facturi, posibilitate plată online.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preturi,
online

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.