Ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze, aprobată de Guvern

Autor: Mediafax Postat la 18 martie 2022 152 afişări

Ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu. De prevederile acesteia vor beneficia 8 milioane de gospodării.

„Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim - ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a anunţat pe Facebook Virgil Popescu.

Aceasta prevede plafonarea preţurilor finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 şi a preţurilor finale la gaze naturale:

-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh

-maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.

Pentru consumatorii casnici, la gaze naturale preţul reglementat va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

De asemenea, ordonanţa prevede plafonarea preţurilor finale facturate pentru energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei, la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus. La gaze naturale, preţul va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

Totodată, CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preţ reglementat de 250 lei /MWh, a mai anunţat ministrul Energiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ordonanta,
energie,
gaze,
guvern,
aprobare,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.