Orban: Prelungim starea de alertă începând cu 15 septembrie. Reguli pentru alegerile locale

Autor: Laura Buciu Postat la 14 septembrie 2020 177 afişări

Orban: Prelungim starea de alertă începând cu 15 septembrie. Reguli pentru alegerile locale

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că starea de alertă se prelungeşte pe teritoriul României din 15 septembrie, pentru încă 30 de zile, iar în hotărâre au fost cuprinse şi reguli pentru desfăşurarea alegerilor locale din 27 septembrie.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, în şedinţa de guvern, că s-a votat în CNSU şi transmis spre Guvern ce reguli se iau în timpul campaniei şi în ziua votului, în cazul alegerilor locale din 27 septembrie.

„Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale dar şi demonstraţii în limita a 100 de persoane şi respectând celelalte măsuri stabilite de igienă. La secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de igienă şi obligativitatea alegătorilor la intrare şi la ieşire de a dezinfecta mâinile”, a spus Arafat.

Premierul a spus că în ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19 sau care sunt izolaţi la domiciliu şi care solicită urna mobilă.

„Urna mobilă trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot la toţi cei care fie sunt izolaţi la domiciu, ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca şi contacţi şi trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului la vot. Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi apoi la cei care sunt fie afectaţi, fie sunt persoane de contact”, a mai spus Orban.

Cei care au carte de identitate şi merg la vot vor introuce ei documentul în fanta aparatului care o citeşte, iar cei care au buletine vechi vor fi prelucrate manual, cu dezinfecţia ulterioară a mâinilor.

„Trebuie dezinfecţie la intrarea şi la ieşirea din secţie. Pune mâna pe ştampilă, buletin de vot, semnează de prezenţă. Trebuie să reducem pericolul asupra reprezentanţilor din secţiile de votare”, a mai spus premierul.

Din hotărârea privind prelungirea stării de alertă au fost scoase sporturile de contact din cele limitate.

Mai există o solicitare de la sectorul Horeca, aceea ca organizării trainingurilor, a spectacolelor, să li se aplice aceleaşi reguli ca la teatre ţi restaurante.

Potrivit premierului, starea de alerăt se prelungeşte începând cu 15 septembrie, pentru 30 de zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
orban,
alertă,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.