Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Defazarea alegerilor parlamentare de prezidenţiale poate să se transforme într-un avantaj

Postat la 18 decembrie 2012 45 afişări

Defazarea alegerilor pentru Preşedinţie şi pentru Parlament îşi poate arăta roadele acum, când USL are majoritatea pentru a guverna, dar nu şi puterea prezidenţială.

Preşedintele Traian Băsescu a fost oricum în aceşti ani, de multe ori, ca o voce a opoziţiei pentru propriul său guvern. De acum va avea ocazia să facă opoziţie în realitate, mai ales că în Parlament este firavă. Situaţia are dezavantajul creării unei surse de instabilitate politică din nesfârşita ciorovăială care va exista fără îndoială între cele două puteri, guvernamentală şi prezidenţială. Pe de altă parte, are avantajul că activitatea guvernului va putea fi amendată de către Preşedinte. Legile trebuie promulgate prin decret de preşedinte, iar ordonanţele de urgenţă trebuie aprobate prin lege, chiar dacă nu există termene limită pentru aprobarea lor în Parlament. În plus, şi foarte important, este bine ca miniştrii să ştie că au un "duşman" la Cotroceni care are informaţii despre eventualele abuzuri. Se tot vorbeşte despre principiul împărţirii puterilor în stat - iată, ce împărţire mai bună decât aceasta, cu două tabere la putere. Din acest punct de vedere, este bună ruperea alegerilor de la Preşedinţie de cele de la Parlament.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Sorin Pâslaru,
ZF,
guvern
/actualitate/opinie-sorin-paslaru-zf-defazarea-alegerilor-parlamentare-de-prezidentiale-poate-sa-se-transforme-intr-un-avantaj-10398672
10398672
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.