Opinie Adrian Vasilescu: Pe ce mizăm în 2013

Postat la 19 decembrie 2012 45 afişări

Ştim deja cine va fi prim-ministru. Peste câteva zile, probabil, va fi instalat noul guvern. Şi mai departe? Speranţa că economia se va însănătoşi nu e nicidecum neîntemeiată. Nu va fi însă deloc uşor să fie dusă până la capăt schimbarea în economia reală. Mai ales că o parte semnificativă din societatea românească s-a obişnuit cu sărăcia. Românilor li se par fireşti şi bugetele amputate, şi salariile modeste, şi mărfurile de calitate îndoielnică pe care le cumpără cu bani mulţi. "A strânge cureaua" a devenit un fel de "perpetuum mobile" al existenţei noastre.

Cert este că fără concurenţă, fără rigori contractuale şi fără cerinţa de a lua în seamă semnalele pieţelor înaintarea va fi grea. Iar neputinţa celor mai multe dintre întreprinderile de stat de a realiza produse competitive, care să fie căutate pe piaţa internă sau la export, e doar în parte suplinită de companii private performante. Există totuşi o bază de pornire. Un activ adunat în mai mulţi ani. Căci reformele nu puteau fi prea multă vreme amânate. Societatea românească trebuia, la un moment dat, să se grăbească pentru a pune în mişcare spirala expansiunii economice. Starea de aşteptare nu era decât un mod de a lungi bolile economiei româneşti. Şi bolile bugetului. Din 2000 până în 2008 inclusiv, fără întrerupere, PIB-ul nostru a urcat cu ritmuri neatinse nici în Bulgaria, nici în Ungaria, nici în Cehia, nici în Slovacia sau în Polonia, nici chiar în Slovenia. Şi unde e creştere e loc pentru investiţii. Sigur, inflaţia mare ar fi putut să constituie, pentru investitori, un motiv de descurajare. Dar i-a încurajat tendinţa dezinflaţionistă. Practic, inflaţia se transformase în dezinflaţie şi investitorii au primit astfel un semnal pozitiv. E drept, progresele făcute de ţara noastră, care au schimbat faţa economiei, s-au manifestat cu deosebire în planul macrostabilizării. Dar macrostabilizarea a favorizat schimbări importante şi în economia reală.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
adrian vasilescu,
2013
/actualitate/opinie-adrian-vasilescu-pe-ce-mizam-in-2013-10401662
10401662
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.