ONU anunţă repornirea reactorului nuclear Yongbyon. Coreea de Nord ar putea folosi complexul pentru producerea de armament nuclear

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 septembrie 2021 80 afişări

ONU anunţă repornirea reactorului nuclear Yongbyon. Coreea de Nord ar putea folosi complexul pentru producerea de armament nuclear

Coreea de Nord pare să-şi repornească reactorul nuclear Yongbyon, a declarat agenţia atomică a ONU într-un raport, potrivit BBC News.

Se crede că plutoniul, element folosit în producţia armelor nucleare, ar putea fi produs la complexul reactorului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost fost expulzată din Phenian în 2009, bazându-se, în prezent, pe imagini date de satelit pentru efectuarea evaluărilor.

Aceasta a declarat că reactorul descarcă apă de răcire din iulie, sugerând că este funcţional.

Yongbyon, complexul nuclear cu un reactor de 5 megawaţi, se află în centrul programului nuclear la Coreei de Nord.

Acesta a fost primul semn al activităţii operaţionale a reactorului din decembrie 2018, la câteva luni după ce preşedinţii americane Donald Trump la întâlnire pe Kim Jong-un la Singapore, potrivit AIEA.

Youngbyon a fost mult timp monitorizat de departe de către experienţe care încearcă să-şi facă o idee despre capacitatea regimului de-a produce arme nucleare.

De asemenea, AIEA a oferit mai multe detalii despre un laborator de radiochimie din acelaşi complex, care procesează combustibilul nuclear uzat. Anterior, agenţia a semnalat operaţiunile laboratoare în iunie.

AIEA a declarat că activitatea de la reactor şi laborator a fost „profund tulburătoare”, reprezentând o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul de externe al Coreei de Sud a declarat pentru agenţia de ştiri Yonhap că guvernul „monitorizează continuu activităţile nucleare în strânsă cooperare cu Statele Unite”.

Coreea de Nord a continuat să dezvolte arme nucleare de când inspectorii AIEA au fost expulzaţi, efectuând ultimul test în 2017.

Kim Jong-un a pus complexul nuclear Yongbyon în centrul negocierilor sale cu Donald Trump.

În ianuarie, Kim Jong-un a declarat că doreşte să dezvolte în continuare arsenalul nuclar al Coreei de Nord. El a spus că oamenii de ştiinţă vor lucra la dezvoltarea „unei bombe cu hidrogen de dimensiuni enorme”.

Experţilor le este dificil să obţină o imagine clară a ceea ce se întâmplă la Yongbyon din imaginile date de satelit, dar raportul descrie reînceperea activităţii ca fiind „profund regretabilă”.

Acest lucru poate fi, de asemenea, o altă problemă pentru administraţia preşedintelui Biden, care a spus că este dispus să poarte discuţii, dar până acum nu a făcut din Coreea de Nord sau prioritate politică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nuclear,
coreea de nord

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.