One United Properties încheie prima şedinţă de tranzacţionare la o capitalizare de 2,9 mld. lei, un preţ pe acţiune de 1,99 lei şi tranzacţii de 22,4 mil. lei. Victor Căpitanu, cofondator: Ne-am propus să dăm acţionarilor dividende până la 35% din profitul brut

Autor: Tibi Oprea Postat la 12 iulie 2021 131 afişări

One United Properties (simbol bursier ONE), unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale premium, de birouri şi clădiri mixte din Bucureşti şi Constanţa, încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la un preţ de 1,99 de lei pe acţiune, respectiv la o capitalizare de 2,85 de miliarde de lei.

One United Properties încheie prima şedinţă de tranzacţionare la o capitalizare de 2,9 mld. lei, un preţ pe acţiune de 1,99 lei şi tranzacţii de 22,4 mil. lei. Victor Căpitanu, cofondator: Ne-am propus să dăm acţionarilor dividende până la 35% din profitul brut

♦ În urma listării, dezvoltatorul imobiliar a devenit a 10-a cea mai mare companie listată la Bursa românească, depăşind MedLife ♦Totodată, One United Properties este a treia cea mai valoroasă companie antreprenorială românească listată la BVB.

One United Properties (simbol bursier ONE), unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale premium, de birouri şi clădiri mixte din Bucureşti şi Constanţa, încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la un preţ de 1,99 de lei pe acţiune, respectiv la o capitalizare de 2,85 de miliarde de lei. În timpul şedinţei, acţiune ONE au fluctuat în intervalul 1,99 lei - 2,14 lei, iar investitorii au realizat tranzacţii de 22,4 mil. lei, arată datele BVB.

Pe 12 iulie 2021, dezvoltatorul imobiliar a devenit a zecea cea mai mare companie de la Bursa locală în termeni de capitalizare, depăşind operatorul de servicii medicale private MedLife, emitent evaluat de investitori la 2,2 mld. lei. Totodată, One United Properties este a treia cea mai valoroasă companie antreprenorială listată la Bursa de la Bucureşti, după Banca Transilvania şi Digi Communications.

„Acordăm dividende de aproximativ patru-cinci ani de zile, de când ne com­portăm după rigorile unei companii listate. Prin acest IPO suntem la a patra creştere de capital de când am atras acţionari terţi în afară de mine şi de Andrei (Diaconescu n.red.). În ultimii cinci ani am dat dividende brute de aproximativ 33,6 milioane de euro. În ultimii doi ani am dat mai mult –

8,6 milioane de euro dividende brute în 2019, aproximativ 10 milioane de euro în 2020. Ca politică ne-am propus să dăm până la 35% din profitul brut dividende acţionarilor şi restul să reinvestim în creşterea companiei, având în vedere potenţialul de creştere. Chiar şi anul trecut, la şedinţa AGA din aprilie-mai, ne-am menţinut politica de dividende, nu am schimbat nimic în gândirea noastră generală şi intenţionăm să păstrăm aceeaşi strategie şi în continuare. De asemenea, compania noastră dă dividende la fiecare şase luni. De când a fost posibil legal, am implementat acest lucru şi din acest motiv ţinem două adunări generale pe an, una în septembrie şi una în aprilie“, a spus Victor Căpitanu, cofondator al One United Properties, luni în cadrul evenimentului de debut al acţiunilor la tranzacţionare.

Oferta publică a One United Properties este a doua încheiată în 2020 pe piaţa princi­pală a Bursei locale, după cea a companiei de transport fluvial Transport Trade Services (TTS) în urmă cu două luni, fiind de asemenea a 13-a listare de acţiuni în acest an. Dintre cele 13, două au avut loc pe piaţa principală şi 11 pe piaţa AeRO.

Listarea One United Properties vine după ce compania a atras 260 de milioane de lei finanţare prin derularea primei oferte publice iniţiale primare la Bursă din ultimii şapte ani, în perioada 22 iunie - 2 iulie 2021.

„Dinamica bursei din ultima perioadă, atât pe segmentul de acţiuni, cât şi pe cel de obligaţiuni, aduce nu doar finanţare companiilor care aleg să vină la Bursă“, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

„Această dinamică se traduce, pe termen lung, în mai multă transparenţă pentru întreg mediul de afaceri, dar şi în mai mulţi investitori la bursă. Prin intermediul celor 13 companii care s-au listat de la începutul anului, cu o capitalizare cumulată de 911,6 milioane euro, Bursa de Valori Bucureşti şi-a lărgit semnificativ reprezentativitatea. Avem încredere că prezenţa One United Properties la bursă va deschide apetitul investitorilor pentru noi tranzacţii şi va impulsiona şi pe alţi antreprenori români să se finanţeze prin piaţa de capital.“

În cadrul ofertei au fost vândute un număr de 130.007.085 acţiuni, în trei tranşe: pentru investitorii instituţionali, pentru investitorii de retail cu alocare garantată, respectiv cu alocare pro-rată.

Acţiunile au fost vândute la un preţ de 2 lei/acţiune, iar pentru ordinele introduse în primele trei zile lucrătoare din oferta pe tranşa investitorilor de retail cu alocare pro-rata preţul a fost de 1,94 lei/acţiune.

Investitorii instituţionali au cumpărat 63% din numărul total de acţiuni, iar investitorii de retail 37% (din care 20% tranşa cu alocare garantată şi 17% tranşa cu alocare pro-rată).

„Avem 43 de investitori instituţionali care au participat la oferta publică. Sunt prezenţi pe piaţa locală, dar şi la nivel internaţional. Avem fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi family office“, a declarat Victor Căpitanu pentru Ziarul Financiar.

Printre investitori, s-a aflat şi Daniel Dines, fondatorul UiPath. “Daniel Dines este un tip extraordinar pe care l-am cunoscut accum vreo şase luni. El este interest să investească în România şi să susţină companiile româneşti şi vrea să investească în sectorul imobiliar. La începutul anului am agreat să intre acţionar în companie, într-adevăr formalităţile au durat şi tranzacţia s-a închis cu o lună înaintea IPO-ului, dar DEAL-ul a fost agreat de la începutul anului“, a mai spus Victor Căpitanu luni la sediul BVB.

Intermediarul ofertei este BRK Financial Group, în timp ce Swiss Capital face parte din grupul de distribuţie. Filip & Company a asistat juridic One United Properties în legătură cu oferta publică şi listarea.

„După cum am văzut cu toţii, One United Properties a atras un interes uriaş atât din zona investitorilor instituţionali, cât şi din zona investitorilor de retail. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, tranşa cu alocare garantată a fost subscrisă în mai puţin de 40 de secunde de la deschidere, iar tranşa cu alocare pro-rata a fost subscrisă de peste 9 ori, în condiţiile în care retailului i-a fost alocată o cotă foarte generoasă din întreaga ofertă, de 37%. Sper să nu greşesc, dar este primul IPO în care investitorii de retail primesc mai mult de o treime din ofertă. Practic sunt create premisele ca ONE să devină o acţiune de tip Blue Chip. Această listare este punctul culminant al unui proces intensiv şi colaborativ pe care l-am desfăşurat alături de echipa One United Properties, atât în ceea ce priveşte redactarea prospectului, cât şi în ceea ce priveşte întâlnirile cu investitorii instituţionali. Despre road-show-uri pot spune că au fost foarte importante, iar domnii Căpitanu şi Diaconescu nu doar că i-au convins pe investitori, dar i-au transformat pe unii în investitori entuziaşti ai acestei poveşti de succes“, a menţionat Monica Ivan, Director General al BRK Financial Group.

„Succesul ofertei şi listarea One United Properties ne arată încă o dată potenţialul de dezvoltare atât al pieţei de capital, cât şi capacitatea bursei de a susţine companiile antreprenoriale româneşti. Astăzi, echipa One începe un nou capitol în dezvoltarea companiei, parcurs care şi până în acest moment a fost remarcabil. Ne bucură faptul că One a ales bursa şi investitorii din piaţa de capital pentru a se finanţa, încheierea ofertei aducând o infuzie de capital în companie de 260 milioane de lei. Fiecare leu al investitorilor instituţionali sau de retail este asemeni unui vot de încredere în echipa voastră, în planurile voastre, în strategia One. Respectaţi-l şi construiţi în continuare. Bine aţi venit în comunitatea companiilor listate la bursă!“, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Segmentul rezidenţial este principalul domeniu de activitate al companiei, la care se adaugă construcţia de birouri şi a proiectelor cu utilizare mixtă, rezidenţial-comercial, precum şi activitatea de investiţii imobiliare în terenuri şi clădiri, dar şi închirierea de birouri. One United Properties a obţinut un profit net de 176,9 milioane de lei în 2020, în scădere cu 10,4% faţă de profitul net de 197,4 milioane de lei din anul 2019.

La finalul anului trecut, One United Properties avea un portofoliu de proiecte rezidenţiale finalizate cu o valoare brută de dezvoltare de peste 222,6 milioane de euro şi alte proiecte în fază de dezvoltare sau planificate de 939,4 milioane de euro. Conform prospectului de ofertă, compania a finalizat proiecte rezidenţiale care includ 687 de unităţi locative şi are în faza de dezvoltare alte peste 1.000 de unităţi. Compania anunţă că deţine şi un portofoliu important de terenuri în fază de planificare, toate proprietăţile fiind situate în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre.

Prin strategia sa, Grupul îşi propune să îşi păstreze poziţia de lider pe piaţa proiectelor imobiliare premium, rezidenţiale şi cu funcţiuni mixte, să continue evoluţia pe piaţa proiectelor de birouri şi să investească în oportunităţi de dezvoltare premium sustenabile în zone exclusiviste ale Bucureştiului, dar şi în alte regiuni ale ţării.

“Suntem foarte optimişti pentru evoluţia pieţei, credem că este un moment de piaţă excepţional pentru România, care are 20-30 de ani de creştere înainte pentru a ajunge ca celelalte ţări dezvoltate din Europa. Domeniul imobiliar este de asemenea mult nedezvoltat. Dacă ne uităm, România nu are tradiţie în dezvoltare imobiliară, ea se creează în timp ce vorbim“, a spus Victor Căpitanu.

Cine sunt Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, cei care în urma listării la bursă

Au 41 şi 45 de ani, unul a absolvit ASE, iar celălalt dreptul la Universitatea Thessaloniki. În urma intrării la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti a companiei la care cei doi sunt acţionari majoritari averea fiecăruia a ajuns la aproximativ 846 mil. lei.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu şi-au început cariera la Alpha Bank în urmă cu aproximativ 20 de ani şi sunt acţionarii majoritari ai dezvoltatorului imobiliar One United Properties, companie care şi-a majorat capitalul social cu 10% printr-o ofertă de circa 260 mil. lei.

Astfel, în urma ofertei, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fiecare câte 29,73% din ONE, comparativ cu 32,7% cât era participaţia înainte de ofertă, adică un pachet de circa 385 milioane de acţiuni. La preţul de tranzacţionare de 1,99 lei de la închiderea şedinţei de tranzacţionare, deţinerea fiecăruia la ONE este de aproximativ 846 mil. lei.

Căpitanu este absolvent al Facultăţii de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi deţine o diplomă CFA din 2005. A urmat “Executive Private Equity Program“ la Universitatea Harvard şi un Executive Program la Universitatea Singularity din Silicon Valley, potrivit prospectului de listare al One.

şi-a început cariera în anul 2000 la Alpha Bank, acolo unde l-a cunoscut pe Andrei Diaconescu. Din 2003 şi până în 2005 a lucrat la Bancpost, când împreună cu Andrei Diaconescu au fondat Capital Partners (companie independentă de investment banking preluată de Banca Transilvania în 2016). BT Capital Partners este astăzi unul dintre cei mai mari brokeri de la bursa locală.

Andrei Diaconescu deţine un EMBA de la ASEBUSS şi o diplomă în drept internaţional din partea Universităţii Macedonia din Thessaoniki. şi-a început cariera în 1997 la Alpha Bank unde a ocupat mai multe poziţii de conducere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
One United Properties,
capitalizare,
pret

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.