O teorie fascinantă: Spania va fi „următoarea Germanie“ pentru economia europeană

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 15 februarie 2013 14 afişări

Spania va uzurpa poziţia Ger­maniei de principal centru de putere economică al Europei cu ajutorul forţei de muncă ieftine şi al reformelor structurale, care vor îmbunătăţi competitivitatea exporturilor, apreciază analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley.

O teorie fascinantă: Spania va fi „următoarea Germanie“ pentru economia europeană

Spania va uzurpa poziţia Ger­maniei de principal centru de putere economică al Europei cu ajutorul forţei de muncă ieftine şi al reformelor structurale, care vor îmbunătăţi competitivitatea exporturilor, apreciază analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley. "Din cauza dobânzilor super-reduse, a sa­lariilor în creştere şi a preţurilor din imobiliare tot mai mari, Germania va vedea îmbu­nătăţindu-se cererea internă, pe de o parte, dar şi competitivitatea extrenă deterio­rându-se", scriu analiştii Joachim Fels şi Sung Woen Kang într-o analiză privitoare la economia mondială. În schimb, Spania, unde costurile forţei de muncă scad din cauza recesiunii şi a re­formelor şi unde exporturile cresc puternic, este pe cale să devină "următoarea Ger­manie" a zonei euro, menţionează ei. Iar Spa­niei îi vor trebui doi-trei ani pentru a ajunge să rivalizeze cu Germania ca economie propulsată de exporturi, in­ter­valul reprezentând perioada în care re­formele structurale şi fiscale îşi vor produce efectele, a explicat Fels pentru CNBC. Potrivit acestuia, costurile cu forţa de muncă vor rămâne scăzute în statul medi­teranean chiar şi după ce economia îşi va re­veni din recesiune, deoarece rata şo­majului va "fi ridicată pentru mult timp de-acum încolo".

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-teorie-fascinanta-spania-va-fi-urmatoarea-germanie-pentru-economia-europeana-10564105
10564105
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.