Decizia surprinzătoare luată de o ţară europeană pentru a salva barurile, cafenelele şi restaurantele

Autor: Andra Stroe Postat la 30 august 2020 5947 afişări

Decizia surprinzătoare luată de o ţară europeană pentru a salva barurile, cafenelele şi restaurantele

Lituania a fost afectată relativ uşor de coronavirus – până la începutul lunii august înregistrase peste 2.000 de cazuri şi 80 de decese. Blocajul a durat trei luni, din 16 martie până la 16 iunie, dar restricţiile în unele părţi din Vilnius, capitala ţării, au fost ridicate mult mai devreme, scriu cei de la BBC.

Pe 22 aprilie, Centrul de Urgenţă COVID-19 a declarat că barurile, cafenelele şi restaurantele în aer liber au primit undă verde pentru redeschidere, atât timp cât îndeplinesc cerinţe stricte, inclusiv limitarea numărului de clienţi per masă şi menţinerea distanţării sociale.

O zi mai târziu, biroul primarului capitalei Vilnius, Remigijus Šimašius, anunţa o decizie inedită: oraşul va oferi spaţii publice unităţilor HoReCa, în aer liber, gratuit. Vechea procedură de obţinere a unei autorizaţii, rigidă şi confuză, a fost înlocuită cu un simplu proces de înregistrare. „Încă nu am măsurat rezultatele financiare, dar aproximativ 400 de cafenele în aer liber au răspuns deja invitaţiei noastre", a spus consilierul primarului, Karolis Žukauskas, într-un mesaj pe Facebook publicat la scurt timp.

Pentru unii proprietari de baruri, cafenele sau restaurante, măsura a reprezentat un colac de salvare după luni întregi de greutăţi. Excepţie au făcut însă restaurantele de top ale oraşului. Jumătate din cele 20 de unităţi de lux din Vilnius nu s-au redeschis încă, şi se pare că cel puţin un sfert nu îşi vor mai redeschide porţile niciodată, una dintre explicaţii fiind că „oamenii mănâncă mai puţin şi în schimb optează doar pentru o băutură”, după cum susţine proprietarul unuia dintre ele.

În ciuda relansării economice din industrie, mulţi rezidenţi sunt însă nemulţumiţi, spunând că străzile oraşului, transformat într-o uriaşă terasă, au fost împânzite zi şi noapte de mulţimi de oameni beţi, gălăgioşi, de maşini care poluează şi de sute de mese pline de pahare murdare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lituania,
cafenele,
capitala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.