O raritate: Miliardarul Warren Buffett anunţă că a făcut o greşeală

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 martie 2021 41 afişări

În scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor Berkshire Hathaway, miliardarul Warren Buffett a anunţat că a plătit prea mult la achiziţionarea din 2016 a companiei Precision Castparts, din a cărei valoare a fost nevoit să taie anul trecut 11 miliarde de dolari, relatează CNN.

Miliardarul în vârstă de 90 de ani, preşedintele Berkshire din 1970, a declarat în scrisoarea anuală a companiei către acţionari că reducerea „urâtă” are o explicaţie simplă.

„Am plătit prea mult pentru companie”, a spus el. "Calculul meu greşit a fost evidenţiat de evoluţiile adverse din industria aerospaţială".

În ciuda acestei pierderi şi a consecinţelor pandemiei în general, afacerile companiei au avut rezultate solide în 2020. Conglomeratul extins, care deţine Geico, Dairy Queen, Burlington Northern Santa Fe Railway Company, bateriile Duracell şi mulţi alţi producători de bunuri de consum, companii industriale şi din energie a anunţat un profit net de 35,8 miliarde de dolari în al patrulea trimestru, în creştere cu 23%.

În scrisoare, Buffett a mai dezvăluit că reuniunea anuală a acţionarilor Berkshire Hathaway din 1 mai, care se desfăşoară în mod normal în oraşul natal al lui Buffett, Omaha, Nebraska, va fi transmisă în direct din Los Angeles, astfel încât vicepreşedintele Charlie Munger, care locuieşte în California de Sud, să poată participa.

Munger, în vârstă de 97 de ani, nu a participat la adunarea acţionarilor de anul trecut din cauza pandemiei Covid-19. În schimb, lui Buffett i s-a alăturat un alt vicepreşedinte din Berkshire, Greg Abel.

Aşa cum face adesea în scrisoarea anuală a Berkshire către acţionari, Buffett - care are o avere de aproximativ 90 de miliarde de dolari - avorbit despre starea actuală a pieţei.

Buffett spune că nu este un fan al obligaţiunilor guvernamentale, pentru că, în ciuda unei creşteri recente, randamentele rămân, istoric, scăzute. "Obligaţiunile nu sunt locul potrivit pentru aceste zile", a scris el, adăugând că randamentul obligaţiunilor Trezoreriei pe 10 ani, care acum se situează în jurul valorii de 1,46%, era 15,8% în 1981.

De asemenea, el a apărat tendinţa Berkshire de a utiliza numerar pentru a-şi răscumpăra propriile acţiuni. Compania a cheltuit anul trecut 24,7 miliarde de dolari pentru răscumpărarea acţiunilor. Unii investitori au susţinut că Berkshire ar putea găsi o utilizare mai bună a numerarului, care totaliza mai mult de 138 miliarde dolari la sfârşitul anului 2020.

Totuşi, unii se întreabă dacă nu cumva Buffett a pierdut atingerea regelui Midas. Acţiunile Berkshire Hathaway au crescut cu doar 11% în ultimul an, comparativ cu un câştig de aproape 23% pentru S&P 500.

Cu toate acestea, Buffett a apărat strategia de investiţii a companiei, descriind-o ca pe un restaurant clasic.

"La Berkshire, servim hamburgeri şi Coca-Cola de 56 de ani. Preţuim clientela atrasă de acest meniu", a scris Buffett.

Deşi a investit oarecum în companii precum Apple şi Amazon, majoritatea investiţiilor Berkshire sunt în acţiuni cu creştere mai lentă, precum Chevron (CVX), Verizon (VZ), American Express (AXP) şi Coca-Cola (KO). Buffett este un băutor pasionat de Cherry Coke.

Cu alte cuvinte, este greu de crezut ca Buffett va începe să investească în acţiuni meme precum GameStop (GME) sau Tesla (TSLA).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buffett,
rezultate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.