O nouă afacere românească se apropie de 1 miliard de lei în 2020, în creştere cu 22%

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 decembrie 2020 258 afişări

FAN Courier estimează că va încheia anul 2020 cu o cifră de afaceri de 205 milioane de euro - aproape de ”borna” de 1 miliard de lei, mai mare cu peste 22% faţă de anul anterior, ca efect al creşterii cererii de servicii de curierat, pe fondul crizei provocată de pandemie.

O nouă afacere românească se apropie de 1 miliard de lei în 2020, în creştere cu 22%

FAN Courier estimează că în urma creşterii cererii de servicii de profil, pe fondul crizei sanitare, piaţa de curierat locală va depăşi 750 de milioane de euro, cu 20% peste nivelul de anul trecut.

”Din cauza dinamicii actualei crize, nu este foarte uşor de previzionat evoluţia pentru anul viitor. De aceea, lucrăm pe două scenarii majore care iau în calcul două tipuri de creştere: una prudentă şi una optimistă. În varianta în care situaţia sanitară începe să se relaxeze, dar ţinând cont de o uşoară contracţie estimată pentru unele ramuri economice, pentru 2021, luăm în calcul o creştere de 10%. În scenariul în care situaţia sanitară nu dă semne de relaxare, iar presiunea pe serviciile de curierat generată de comerţul online rămâne ridicată, estimăm un avans al afacerilor de peste 20%”, a declarat Adrian Mihai, cofondator FAN Courier.

Criza sanitară declanşată la începutul anului a pus în faţa companiei două tipuri de provocări majore: pe de o parte, siguranţa sanitară a angajaţilor şi clienţilor şi, pe de alta parte, capacitatea companiei de a lucra luni de zile într-un ritm similar cu cel de Black Friday. Primele măsuri urgente au vizat achiziţia de materiale şi echipamente sanitare, reorganizarea activităţilor curente astfel încât să fie limitate la minimum interacţiunile fizice dar şi instituirea sistemului de telemuncă, acolo unde specificul activităţii a permis acest lucru.

”Am investit până acum câteva sute de mii de euro pentru a ne asigura că angajaţii noştri îşi pot desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă iar clienţii beneficiază de servicii la standardul de calitate cunoscut. Am făcut apel la responsabilitatea angajaţilor, am explicat tuturor că sănătatea noastră, a colegilor, familiilor şi clienţilor noştri depinde de cât de responsabil acţionăm şi ne bucurăm să spunem, acum, la final de an, că responsabilitatea este unul dintre pariurile câştigate anul acesta. Datorită maturităţii şi responsabilităţii întregii echipe, am reuşit să traversăm, cu succes, o perioadă critică pentru întreaga societate”, a declarat Felix Pătrăşcanu, managing partner FAN Courier.

A doua provocare majoră generată de criză a însemnat menţinerea pe o perioadă îndelungată a unui ritm cotidian de lucru specific lunilor de vârf din an. Ca efect al instituirii stării de urgenţă, cererea de servicii de curierat pentru a acoperi comenzile online de bunuri – de toate tipurile – a explodat în prima jumătate a anului. ”Putem spune că pandemia a influenţat pozitiv piaţa de curierat pentru că a generat nu doar creşterea vânzărilor, ci şi schimbarea comportamentului multor consumatori. Mulţi clienţi au decis să facă trecerea la achiziţii online. Procentual, perioada restricţiilor a generat o creştere a volumelor în medie cu 20% dar am avut şi luni în care cererea a fost mai mare”, a explicat Adrian Mihai.

Pentru 2021, compania vizează continuarea proiectelor deja începute - construcţia noului HUB de la Cluj Napoca, cu o capacitate de depozitare de 8.000 mp, extinderea HUB-ului de la Braşov cu încă 2.500 mp dar şi startul unui nou centru logistic în Ştefăneşti, prin care compania va dezvolta servicii de fulfillment şi logistică. De asemenea, va continua proiectul de dotare a filialelor mari cu sisteme automate de sortare.

Pe fondul creşterii cererii de servicii de curierat, FAN Courier a crescut anul acesta numărul de angajaţi cu 10%, dublu faţă de estimările de la finalul anului trecut şi ia în calcul menţinerea acestui ritm şi pentru anul viitor. ”Pentru că noile tehnologii ne-au ajutat să creştem productivitatea şi să automatizăm o parte importantă a proceselor, creşterea numărului de angajaţi nu a fost direct proporţională cu creşterea volumelor”, a explicat Neculai Mihai, cofondator FAN Courier.

Cea mai mare campanie de reduceri din România, Black Friday, a generat anul acesta o creştere cu 30% a volumelor transportate de FAN Courier, comparativ cu anul trecut. ”În primul weekend după BF, am avut peste 700.000 de colete, cu aproape 50% peste estimările de dinaintea campaniei. Foarte interesant este faptul că la această creştere au contribuit din plin nu doar magazinele online din România dar şi magazine din afara ţării care au campanii în piaţa românească. La BF de anul acesta au participat retaileri străini care vând produse fashion, mobilier, home&deco, electronice sau hrană pentru animale”, a spus Adrian Mihai.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrăşcanu, Adrian Mihai şi Neculai Mihai. FAN Courier a devenit, în 2006, liderul pieţei româneşti de curierat, poziţie consolidată constant datorită investiţiilor şi serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
rezultate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.