O furtună perfectă loveşte economia Marii Britanii de sărbători

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 24 decembrie 2020 906 afişări

O furtună perfectă loveşte economia Marii Britanii de sărbători

O nouă tulpină de coronavirus, măsuri de lockdown mai stricte, disponibilizări record şi porturi în haos lovesc economia Marii Britanii în timp ce aceasta se pregăteşte să înfrunte turbulenţele Brexitului, scrie The Guardian.

Economia britanică, înainte de Brexit a doua cea mai mare din UE, suferă daune din ce în ce mai mari din cauza creşterii rapide a numărului de infectări cu Covid, a măsurilor reînnoite de lockdown şi a perturbărilor legate de Brexit la finalul celui mai rău an pentru creşterea din ultimele trei secole.

Cele mai recente date despre economia Marii Britanii arată că aceasta s-a oprit din creştere, vânzările cu amănuntul scad, iar disponibilizările avansează cu cel mai rapid ritm de la începerea măsurătorilor statistice.

O lună care a început cu o explozie de optimism după ce o britanică a devenit primul pacient din lume care a primit oficial vaccinul împotriva coronavirusului, decembrie se încheie cu pandemia apropiindu-se de un nou vârf şi cu guvernul lui Boris Johnson impunând măsuri de lockdown mai dure înainte de Crăciun.

Introduse pentru a contracara o nou apărută variantă de coronavirus cu răspândire mai rapidă şi pe măsură ce discuţiile despre Brexit dintre Londra şi Bruxelles se intensifică pe ultima sută de metri, interdicţiile franceze în ceea ce priveşte transportul mărfurilor au creat haos în Kent cu câteva zile înainte ca un posibil Brexit fără acord să declanşeze noi turbulenţe.

Cifrele oficiale arată că economia britanică şi-a revenit din carantina din primăvară într-un ritm mai rapid decât s-a anticipat prima dată, pe fondul speranţei că un vaccin ar putea pune capăt crizei.

Cu toate acestea, economiştii prognozează acum o recesiune dublă şi măsuri de lockdown mai dure care vor dura până în 2021 înainte ca vaccinul să ajungă la un număr suficient de persoane. David Blanchflower, fost membru al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, a declarat că Brexitul - cu sau fără un acord comercial cu UE - va lovi o economie britanică deja slăbită la începutul anului viitor.

Scriind în The Guardian, el a spus: „Mi se pare a fi cea mai proastă decizie pe timp de pace pe care o ţară a luat-o în ultimii o mie de ani. Coloanele de camioane de la Dover şi Folkestone nu prevestesc nimic bun pentru ceea ce va urma chiar înainte ca Boris Johnson să desfiinţeze Crăciunul.”

De la debutul pandemiei, Guardian a ales opt indicatori economici pentru a urmări impactul pandemiei asupra locurilor de muncă şi creşterii economice. Aceştia au arătat că în ultima lună au existat câteva semne de bine pentru economie, inclusiv o redresare a activităţii comerciale la începutul lunii decembrie, după al doilea blocaj la nivel naţional. Restricţiile mai dure din toamnă par să fi avut un impact mai mic asupra creşterii şi a locurilor de muncă decât cele din ​​timpul primului val de pandemie.

Cifrele oficiale arată că economia Marii Britanii a înregistrat o redresare mai rapidă în al treilea trimestru decât s-a estimat pentru prima dată, după o revenire rapidă a activităţii după primul blocaj.

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată, de asemenea, că economia a început să se îndrepte spre o recesiune dublă chiar înainte ca noi restricţii să fie reintroduse în noiembrie. Banca Angliei a avertizat că economia se va micşora în ultimele luni ale anului 2020 şi ar putea fi mai slabită decât se aştepta la începutul anului 2021.

Ca răspuns la noul puseu de durere economică, cancelarul Rishi Sunak a prelungit în mod neaşteptat cu o lună schema de şomaj parţial până la sfârşitul lunii aprilie. Utilizarea programului emblematic de subvenţii salariale, care a costat guvernul aproape 50 de miliarde de lire sterline până acum, a fost extinsă în noiembrie pentru a acoperi un număr dublu de angajaţi, adică aproximativ 5 milioane de persoane, ceea ce reflectă presiunea intensă cu care se confruntă companiile.

Numărul de persoane disponibilizate a atins un nivel record în octombrie

Blanchflower a spus că „problema este dacă aceste locuri de muncă - multe în pub-uri, cluburi şi restaurante - îşi vor reveni după încetarea plăţilor. Dar multe locuri de muncă nu vor rezista dacă există schimbări de comportament pe termen lung după pandemie, aşa cum este de aşteptat."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
marea britanie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.