Numarul de insolvente a crescut cu 18% in 2010. Care sunt judetele aflate in topul falimentelor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 aprilie 2011 39 afişări

Numarul falimentelor inregistrate in 2010 a crescut cu 18% fata de 2009, astfel incat, la sfarsitul anului, un numar total de 21.692 companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, reiese dintr-un studiu Coface Romania.

Dintre acestea, 10.377 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata de insolventa, 5.482 in faliment, 702 in insolventa si 27 in reorganizare judiciara.

Judetul Dolj a urcat 8 pozitii (de pe locul 11 pe locul 3, inregistrand o dublare a numarului insolventelor) si Iasi 17 pozitii (de pe locul 27 pe locul 10, cu aproape o triplare a numarului insolventelor), ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei economice din acest judet. Alte judete care au inregistrat o crestere masiva a insolventelor sunt Botosani, Alba (ambele cu urcari de 12 pozitii in top), Braila si Mures cu urcari de 9, respectiv 5 pozitii in top.

In schimb, judetele care au inregistrat o scadere o insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Suceava (cu cea mai mare scadere in top, respectiv 14 pozitii), Olt (-10 pozitii), Maramures (-7 pozitii), Vrancea si Mehedinti (ambele cu -5 pozitii).

In ultimii cinci ani, practic doar patru judete au inregistrat constant pozitii in top 10 dupa numarul insolventelor - Bucuresti, Constanta, Timis si Galati. Municipiul Bucuresti a pierdut 3 pozitii in clasament, scazand de pe pozitia a patra in 2009 (cu un numar de 2.109 de insolvente si o pondere de 11,45% in totalul insolventelor) pe pozitia a saptea in 2010 (cu un numar de 2.256 si o pondere in scadere in total, de 10,40%).

Peste jumatate dintre cazurile de insolventa s-au inregistrat in afacerile din comert si constructii. Fata de topul insolventelor din 2009, comertul cu ridicata si distributia sunt pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie, confirmand astfel persistenta dificultatilor financiare cu care se confrunta firmele din aceste sectoare, din cauza orientarii accelerate a pietei de consum catre hipermarketuri si retaileri, releva Coface.

In constructii, numarul firmelor in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 6 ori comparativ cu 2006. Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii au fost scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, scaderea puterii de cumparare si deteriorarea comportamentului de plata al partenerilor.

Domeniul transporturilor inregistreaza si el un numar ridicat de cereri de insolventa (1.555), aflandu-se, ca si la sfarsitul anului 2009, pe pozitia a patra a clasamentului. Companiile care au prestat servicii conexe pentru companii (publicitate, contabilitate, cercetare a pietei, incasarea creantelor) au cunoscut si ele o inrautatire continua a situatiilor financiare, pe fondul scaderii cererii si al presiunii asupra preturilor.

In 2010, cele mai mari cresteri ale numarului de falimente le-au avut industria extractiva (+87%), activitatile recreative si sportive (+65%), sanatatea si asistenta sociala (+49%), intermedierea financiara (+42%), activitatile conexe pentru companii (+37%) si tranzactiile imobiliare (+30%). Singurele domenii unde numarul de insolvente a scazut in 2010 comparativ cu 2009 sunt agricultura si salubritatea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/numarul-de-insolvente-a-crescut-cu-18-in-2010-care-sunt-judetele-aflate-in-topul-falimentelor-8188899
8188899
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.