Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie duce la prăbuşirea burselor europene

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 decembrie 2020 75 afişări

O scădere de peste 5% a acţiunilor companiilor de turism a dus luni la o scădere a burselor europene, deoarece răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forţat restricţii dure în Anglia şi interdicţii de călătorie din multe ţări, relatează Reuters.

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie duce la prăbuşirea burselor europene

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni, după ce Marea Britanie a impus o carantină severă şi şi-a schimbat planurile de a slăbi restricţiile cu ocazia Crăciunului, în condiţiile în care noua tulpină este cu până la 70% contagioasă.

Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat. Indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii ştirii, de 3,01%.

La Bucureşti, indicele BET avea o scădere de 1,53%.

Canada, precum şi Germania, Italia şi Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, în timp ce interdicţia Franţei includea şi transportatorii de mărfuri.

Acţiunile companiilor de turism şi divertisment aveau cea mai proastă zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa şi compania de turism Tui pierzând între 5,8% şi 9%. Operatorul de croazieră Carnival Corp a pierdut 6,4%.

Pe măsură ce preţurile la ţiţei au scăzut, companiile BP, Total şi Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% şi 5,4% din valoarea acţiunilor.

Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.

Vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente împotriva noii tulpini, au spus oamenii de ştiinţă. Acţiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coronavirus,
burse,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.