Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare a averilor

Postat la 20 iulie 2010 19 afişări

Noua Lege ANI, recent declarata neconstitutionala, compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii, se arata in raportul CE publicat marti.

Autorii documentului afirma totodata ca noua lege "limiteaza transparenta intereselor financiare si economice ale demnitarilor si ale functionarilor publici si exclude sanctiunile disuasive care protejeaza impotriva coruptiei". Totodata, in opinia autorilor, modificarile aduse Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) "intrerup evolutia incurajatoare a institutiei".

"Aceste realizari (ale ANI, n.r.) sunt amenintate de schimbarile negative ale legii privind ANI, care au fost adoptate la 30 iunie ca raspuns la o hotarare pronuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei. Curtea Constitutionala considera ca ANI a devenit o institutie cu caracter cvasijudiciar, incalcand astfel prevederile Constitutiei, ca prin publicarea declaratiilor de avere si de interese se incalca dreptul la viata privata si ca prin confiscarea bunurilor nejustificate nu se respecta nici prezumtia dobandirii legale a bunurilor, nici interdictia de confiscare a unor astfel de bunuri. Modificarile la legea privind ANI, care au fost adoptate de Parlament ca raspuns la hotararea Curtii Constitutionale, elimina posibilitatile de sanctionare a neconcordantelor intre bunurile si veniturile identificate si, implicit, posibilitatea controlarii averilor dobandite de demnitari si de functionari pe perioada exercitarii unor functii publice", afirma oficialii CE in raportul publicat marti.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
justitie,
ANI,
CCR,
declaratii,
avere,
cercetare,
demnitari,
raport,
CE
/actualitate/noua-lege-ani-compromite-grav-eficacitatea-procesului-de-verificare-a-averilor-6631358
6631358
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.