Norvegia blochează planul Rolls-Royce de a vinde Rusiei un producător de motoare navale

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 martie 2021 157 afişări

Norvegia va interzice vânzarea planificată de către compania britanică Rolls-Royce a unui producător norvegian de motoare navale către o companie rusă, din motive de securitate naţională, a declarat marţi ministrul justiţiei din ţara nordică, citat de Reuters.

Norvegia blochează planul Rolls-Royce de a vinde Rusiei un producător de motoare navale

Deţinut de Rolls-Royce de mai bine de 20 de ani, Bergen Engines este furnizor al marinei militare norvegiene, precum şi al industriei globale de transport maritim.

La 9 martie, guvernul norvegian a declarat că a suspendat temporar vânzarea, în valoare de 150 de milioane de euro, a producătorului Bergen către TMH Group, în timp ce evaluează implicaţiile asupra securităţii.

"Avem acum suficiente informaţii pentru a concluziona că este necesar să împiedicăm vânzarea companiei către un grup dintr-o ţară cu care nu avem cooperare în materie de securitate", a declarat parlamentului ministrul Justiţiei Monica Maeland.

Relaţiile dintre Norvegia şi Rusia, care au graniţă comună în Arctica, s-au îmbunătăţit treptat în epoca post-război rece, înainte de a suferi un regres când Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat pe 10 martie că decizia Norvegiei de a suspenda vânzarea denotă sentimentele anti-ruseşti şi provoacă îngrijorare.

Anunţând vânzarea, Rolls-Royce a declarat luna trecută că tranzacţia cu TMH din Rusia face parte din planul general al grupului de a depăşi pandemia COVID-19.

„Tehnologia posedată de Bergen Engines şi motoarele pe care le produce ar fi de interes strategic pentru Rusia şi ar fi sporit capacităţile militare ruseşti”, a declarat guvernul norvegian într-un comunicat.

Bergen Engines are aproximativ 950 de angajaţi şi a avut venituri de 332 milioane de dolari în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
norvegia,
rusia,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.