Norvegia ar putea restructura fondul petrolier naţional

Postat la 05 august 2013 39 afişări

Norvegia trebuie să reevalueze activitatea fondului suveran cu active de 740 miliarde dolari care gestionează banii obţinuţi de stat din exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze, pentru a-i creşte randamentul, a declarat principalul lider de opoziţie, cu circa o lună înainte de alegerile generale.

Norvegia ar putea restructura fondul petrolier naţional

 Investiţiile "ar putea fi prea mari pentru a fi gestionate de către un singur fond", a declarat Erna Solberg, preşedintele Partidului Conservator, care potrivit sondajelor va deveni premier după alegerile din 9 septembrie, în defavoarea liderului laburist Jens Stoltenberg.

"Fondul ar putea fi divizat sau ar putea angaja mai mulţi manageri, pentru a fi mai competitiv. Sau ar putea avea diverse obiective pentru investiţii, diverse fonduri. Vom explora opţiunile, vom dezvolta problema şi vom vedea care este cea mai bună idee", a afirmat Solberg într-un interviu acordat Bloomberg.

Guvernul norvegian utilizează o parte din banii depozitaţi în fondul suveran, cel mai mare din lume, pentru a-şi finanţa parţial bugetul, în limita a 4%. Având în vedere creşterea activelor însă, suma trasă anual la buget din fond este în continuă ascensiune. Valoarea activelor fondului a crescut de patru ori din 2005 şi se va majora cu încă 50% până la sfârşitul acestui deceniu, estimează guvernul.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/norvegia-ar-putea-restructura-fondul-petrolier-national-11208244
11208244
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.