New York Times: Secretul rezistentei cladirilor japoneze la cutremur

Postat la 14 martie 2011 25 afişări

Supravietuitorii cutremurului din 4 martie 1977, care au trait acea experienta fiind captivi la ultimele etaje ale blocurilor mai inalte, s-au intrebat, cu certitudine, dupa ce au vazut imaginile din Japonia, cum de un cutremur cu o magnitudine mult mai mare a facut ca zgarie norii sa oscileze atat de usor.

Explicatia este data de jurnalistii de la The New York Times, care au consultat specialisti americani si japonezi: standardul japonez in domeniul constructiilor impune un balans (in caz de cutremur) al portiunii superioare a turnurilor, redus la jumatate fata de standardul american. Acest deziderat este atins gratie amortizoarelor hidraulice din otel si cauciuc, de forma cilindrica, de la baza turnurilor japoneze, mult perfectionate in arta disiparii energiei seismice. In caz de cutremur, aceste amortizoare preiau mare parte din forta de forfecare, iar cladirea va fi doar usor zguduita. In plus, structurile din otel sunt puternic ranforsate cu un sistem de nervuri si ancore.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actualitate,
cutremur,
romania,
victime,
risc
/actualitate/new-york-times-secretul-rezistentei-cladirilor-japoneze-la-cutremur-8059180
8059180
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.