Navele de război chineze şi taiwaneze s-au jucat de-a şoarecele şi pisica, exerciţiile se încheie

Autor: Dorin Oancea Postat la 07 august 2022 30 afişări

Navele de război chineze şi taiwaneze s-au jucat de-a şoarecele şi pisica, exerciţiile se încheie

Navele de război chineze şi taiwaneze s-au jucat duminică pe mare "de-a şoarecele şi pisica", cu câteva ore înainte de sfârşitul programat al celor patru zile de exerciţii militare chineze fără precedent, lansate ca reacţie la o vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Vizita de săptămâna trecută a lui Nancy Pelosi în Taiwan a înfuriat China, care a reacţionat prin lansări test de rachete balistice deasupra capitalei insulei, pentru prima dată, şi prin întreruperea legăturilor de comunicare cu Statele Unite, scrie Reuters.

Aproximativ 10 nave de război ale Chinei şi Taiwanului au navigat la mică distanţă în strâmtoarea Taiwan, iar unele nave chineze au trecut linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părţi.

În timp ce forţele chinezeşti au "presat" linia, aşa cum au făcut sâmbătă, partea taiwaneză a rămas aproape pentru a monitoriza şi, acolo unde a fost posibil, pentru a le refuza chinezilor posibilitatea de a trece.

"Cele două părţi dau dovadă de reţinere", a declarat o sursă anonimă, descriind manevrele ca un joc de-a şoarecele şi pisica în largul mării.

"O parte încearcă să traverseze, iar cealaltă îi stă în cale şi o forţează într-o poziţie mai dezavantajoasă pentru ca, în cele din urmă, să se întoarcă".

Taiwanul a declarat că rachetele sale anti-navă de la ţărm şi rachetele sale sol-aer Patriot sunt în aşteptare.

Exerciţiile chineze, centrate pe şase locaţii din jurul insulei, au început joi şi sunt programate să dureze până duminică la prânz. Armata chineză a declarat sâmbătă că desfăşoară exerciţii comune maritime şi aeriene la nord, sud-vest şi est de Taiwan, cu accent pe testarea capacităţilor de atac terestru şi maritim.

Statele Unite au calificat exerciţiile drept o escaladare.

"Aceste activităţi reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul. Ele sunt provocatoare, iresponsabile şi cresc riscul unor calcule greşite", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

"Ele sunt, de asemenea, în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan".

China a întrerupt comunicarea prin diverse canale cu Statele Unite ca parte a răspunsului său la vizita lui Pelosi, inclusiv între comandamentele militare din teatrele de operaţiuni şi în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Armata taiwaneză a declarat sâmbătă că navele şi avioanele chinezeşti care participă la exerciţii au efectuat un atac simulat asupra insulei pe care China o revendică ca teritoriu al său.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat ulterior că forţele sale au trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezeşti, dintre care 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave chinezeşti care desfăşurau activităţi în jurul strâmtorii Taiwan.

Ministerul a publicat o fotografie care arată marinarii taiwanezi care urmăresc îndeaproape o navă chineză aflată în apropiere.

Vineri, forţele taiwaneze au lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza dronele care zburau deasupra insulelor Kinmen şi aeronavele neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
taiwan,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.