NATO se pregăteşte să primească Suedia şi Finlanda, după ce războiul din Ucraina a schimbat complet Europa

Autor: Ştefan Stan Postat la 12 mai 2022 31 afişări

NATO se pregăteşte să primească Suedia şi Finlanda, după ce războiul din Ucraina a schimbat complet Europa

Finlanda a declarat joi că intenţionează să solicite fără întârziere aderarea la NATO, iar Suedia probabil că va urma exemplul, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina remodelează securitatea europeană şi alianţa militară atlantică, scrie Reuters. 

Aliaţii NATO se aşteaptă ca Finlanda şi Suedia să primească rapid statutul de membru, au declarat pentru Reuters cinci diplomaţi şi oficiali, deschizând calea pentru o prezenţă sporită a trupelor în regiunea nordică în timpul perioadei de ratificare de un an. 

"Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere", au declarat preşedintele Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin într-o declaraţie comună la Helsinki. "Sperăm că paşii naţionali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuţi rapid în următoarele câteva zile".

Finlanda, care are o frontieră comună de 1.300 km şi o istorie de conflicte cu Rusia dinainte de 1945, a intensificat treptat cooperarea cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener de când Rusia a anexat Crimeea din Ucraina în 2014.

În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca şi cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar adăugarea Finlandei şi Suediei ar înfuria probabil Moscova, care spune că extinderea NATO este o ameninţare directă la adresa propriei sale securităţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a citat această problemă ca motiv pentru acţiunile sale în Ucraina, care şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a adera în cele din urmă la alianţa occidentală condusă de SUA.

Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda şi Suedia - ambele state membre ale Uniunii Europene - să nu adere la NATO, ameninţând cu "consecinţe militare şi politice grave".

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar provoca Rusia prin aderarea la NATO, Niinisto a declarat: "Răspunsul meu ar fi că (Putin)a provocat acest lucru. Uită-te în oglindă", a spus Niinisto.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finlanda,
suedia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.