Mugur Isarescu: Arieratele sunt mai rele decat deficitele

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 noiembrie 2010 41 afişări

Arieratele sunt una dintre explicatiile principale pentru care in Romania se manifesta coexistenta intre inflatia ridicata si perpetuarea recesiunii, fiind din acest punct de vedere chiar mai rele decat deficitele din economie, a declarat sambata Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank si ARB.

In opinia lui, lantul de intarzieri de plata din economie, care a ocupat prim-planul in discutiile cu FMI si Comisia Europeana de-a lungul ultimului an, reprezinta o "boala contagioasa" care "denatureaza fondul economiei de piata", respectiv disciplina fiscala si de plati intre stat si companii. Guvernatorul a reluat astfel afirmatia dintr-un discurs tinut vineri la Cluj, conform careia neplata datoriilor a ajuns in Romania un "sport national" si ca statul ar trebui sa dea un exemplu de disciplina a platilor, daca doreste ca si companiile sa-si plateasca la randul lor datoriile.

La ultimele discutii cu FMI, misiunea Fondului a impus drept conditie pentru acordarea urmatoarei transe de imprumut plata arieratelor de catre stat, dupa ce a constatat ca, desi Finantele au platit 2 miliarde de lei catre companiile furnizoare din sanatate, s-au acumulat incepand din septembrie restante de inca un miliard de lei. Comisia Europeana, la randul sau, si-a incheiat foarte critic evaluarea, constatand ca "s-au realizat progrese limitate in ceea ce priveste reducerea arieratelor in intreprinderile de stat care realizeaza pierderi si sunt necesare mai multe eforturi pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene prin prioritizarea proiectelor de investitii".

Conform ANAF, la sfarsitul lui septembrie, arieratele statului erau de 1,5 miliarde de lei, in scadere de la 2 miliarde de lei la finele lunii august. Aceste sume reprezinta insa numai restantele de peste 90 de zile (cele care sunt monitorizate in virtutea programului cu FMI), nu totalul sumelor restante la plata. Inca din vara, Consiliul Fiscal, organism infiintat pentru a monitoriza politicile fiscale si a evalua realismul acestora, a cerut ca Guvernul sa publice restantele de plata pentru fiecare buget din componenta bugetului general consolidat, indiferent de scadenta lor, constatand diferenta dintre sumele inregistrate la 30 iunie ca arierate peste 90 de zile (1,84 miliarde de lei) si totalul datoriilor restante (4,1 miliarde de lei). Consiliul Fiscal prevedea atunci ca Guvernul va cere FMI inca o derogare de la calendarul platii arieratelor, ceea ce s-a si intamplat, Romania fiind acum la a sasea cerere de derogare, pentru ca nu s-a putut incadra in tintele negociate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
finante,
arierate,
BNR,
Isarescu,
inflatie,
deficit
/actualitate/mugur-isarescu-arieratele-sunt-mai-rele-decat-deficitele-7713586
7713586
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.