Moody's: Sistemul bancar românesc riscă să fie grav afectat de crizele europene

Postat la 12 decembrie 2011 44 afişări

Sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene, care ar putea conduce la scăderea creditării, deteriorarea calităţii activelor, creşterea pierderilor şi presiuni pe capital, potrivit Moody's.

"Moody's consideră că criza va afecta sistemul bancar din România prin, 1: slăbirea cererii pentru exporturi şi încetinirea investiţiilor străine directe, 2: nivelul ridicat de creditare în valută din sistem, de peste 60% din soldul total al împrumuturilor şi, 3: o potenţială slăbire a angajamentului băncilor mamă faţă de operaţiunile din ţară. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finanţării, vor deteriora calitatea activelor, vor creşte pierderile şi vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, în consecinţă, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale băncilor", se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară. Moody's anticipează că deteriorarea condiţiilor operaţionale va determina calitatea activelor să scadă, sau cel puţin să rămână sub presiuni semnificative.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/moody-s-sistemul-bancar-romanesc-risca-sa-fie-grav-afectat-de-crizele-europene-9052063
9052063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.