Moody's: Daca depunatorii la bancile grecesti isi retrag 35% din bani, apare un "risc major de lichiditate"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 iunie 2011 16 afişări

Bancile grecesti au pierdut de la inceputul anului circa 8% din depozitele companiilor si ale persoanelor fizice, in conditiile in care clientii privati si-au transferat fonduri in strainatate sau au cumparat aur, a apreciat agentia de rating Moody's.

Agentia considera, intr-un raport citat de Reuters, ca motivatia retragerii pentru aproape jumatate din bani tine de recesiune si de masurile de austeritate luate de guvernul de la Atena, care au redus puterea de cumparare si veniturile grecilor. Pentru restul depozitelor retrase, motivatia tine de ingrijorarea clientilor privind sanatatea financiara a bancilor si dorinta de a-si minimiza riscul.

Moody's atrage atentia ca bancile grecesti s-ar putea confrunta cu "o lipsa severa de lichiditati" daca retragerea depozitelor ajunge la 35% din total si a calificat ritmul actual al retragerilor drept "un factor negativ esential" pentru banci.

Retragerile de depozite s-au accelerat in mai si iunie, pe fondul tensiunilor politice si al incertitudinilor privind viitorul finantarii Greciei. "Riscul de continuare a scoaterii banilor din banci reprezinta un risc major de lichiditate, intrucat perceptia depunatorilor este afectata de evolutiile politice negative si de capacitatea Greciei de a-si rambursa la timp obligatiile de plata", arata raportul Moody's.

Conform datelor disponibile la Banca Nationala a Greciei, citate de CNN, depozitele populatiei in bancile grecesti s-au redus din decembrie 2010 pana in mai 2011 cu 12 miliarde de euro.

Marti este o zi cruciala din punctul de vedere al eforturilor de salvare a Greciei, avand in vedere ca parlamentul incepe discutiile asupra noului program de austeritate initiat de guvern, in valoare de 28 de miliarde de euro, de care depinde toata viitoarea finantare a tarii, respectiv cele 12 miliarde de euro de la UE si FMI si noul credit ce va fi negociat de Grecia cu UE si FMI, respectiv 100-120 de miliarde de euro.

La Atena, in Piata Syntagma au inceput sa se adune deja primele mii de manifestanti care contesta planul de austeritate si cer renuntarea la memorandumul cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana. Sindicatele au organizat pentru azi si maine o greva generala.

Analistii Societe Generale, citati de Kathimerini, au estimat ca sunt 30% riscuri ca planul de austeritate sa nu fie aprobat de parlament.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/moody-s-daca-depunatorii-la-bancile-grecesti-isi-retrag-35-din-bani-apare-un-risc-major-de-lichiditate-8403088
8403088
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.