Moody’s a atacat mecanismele financiare de apărare ale zonei euro, iar BCE le cere politicienilor să iasă din „lumea basmelor“

Postat la 03 decembrie 2012 26 afişări

Una dintre cele mai mari temeri ale zonei euro s-a adeverit după ce Moody's, una dintre marile agenţii de evaluare financiară, a atacat ratingurile fondurilor de salvare ale uniunii monetare. Deşi, aşa cum au demonstrat alte decizii similare, penalizarea este pur simbolică, aceasta evidenţiază că problemele zonei euro se agravează, situaţie sugerată şi de Banca Centrală Europeană, cel mai puternic gardian al euro, care a avertizat că criza este departe de a se fi terminat, iar guvernele trebuie să iasă din "lumea basmelor" şi să treacă la fapte. BCE este singura instituţie europeană cu forţa de a ţine în frâu o criză care a început să erodeze economiile până acum solide din UE.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus cu o treaptă ratingurile ESM şi EFSF de la Aaa, cel mai bun calificativ posibil, la Aa1. Agenţia îşi motivează decizia, care urmează reducerii ratingului suveran al Franţei, prin legăturile strânse dintre mecanismele de finanţare şi pericolele pe care le au în faţă cei mai importanţi contribuabili ai acestor fonduri. Franţa este unul dintre puţinele state din zona euro care mai aveau calificativ maxim şi de aceea unul dintre pilonii de bază ai ESM şi EFSF. Aceste mecanisme au ca scop stabilizarea zonei euro prin furnizarea de asistenţă financiară pentru statele cu probleme. Noile calificative au perspective negative, semn că nu sunt exluse alte retrogradări, scrie Thomson Reuters.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
financiar,
moody's,
politicieni
/actualitate/moody-s-a-atacat-mecanismele-financiare-de-aparare-ale-zonei-euro-iar-bce-le-cere-politicienilor-sa-iasa-din-lumea-basmelor-10362809
10362809
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.