Momentul adevărului pentru băncile din Europa?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 ianuarie 2013 40 afişări

Riscurile pentru băncile din zona euro sunt "semnificative şi imediate", în timp ce băncile din pieţele emergente, în special din Asia, au perspective mai bune, reiese dintr-un nou raport al Moody's privind sectorul bancar.

Calitatea activelor bancare şi perspectivele de creştere a afacerilor din acest sector în Europa vor rămâne sub presiune în acest an, din cauza fundamentelor macroeconomice slabe, în condiţiile în care consolidarea fiscală afectează încrederea consumatorilor şi a companiilor, arată agenţia de rating. Numeroase bănci, în special în Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie vor avea nevoie de provizioane suplimentare pentru a reuşi să-şi cureţe compet bilanţurile, iar riscurile în privinţa calităţii activelor sunt pronunţate în special pentru băncile cu expuneri mari în sectorul imobiliar şi al IMM-urilor.

Moody's atrage atenţia că băncile din zona euro trebuie să-şi cureţe bilanţurile, o operaţiune care până acum a fost amânată, cu îngăduinţa autorităţilor de reglementare. "Această strategie de a câştiga timp limitează capacitatea băncilor de a acorda noi credite şi prezintă riscuri pentru creditorii băncilor europene", arată Moody's.

Comitetul de coordonare pentru Iniţiativa de la Viena 2, condus de reprezentanţi ai BERD şi BEI, s-a întâlnit deja la 14 ianuarie cu grupurile bancare care operează în Europa Centrală şi de Est, conchizând că trebuie abordată urgent chestiunea calităţii activelor şi nivelul înalt al creditelor neperformante dintr-o serie de ţări din regiune. Până la finele lui martie, un grup nou de lucru creat de acelaşi Comitet urmează să prezinte şi implicaţiile uniunii bancare a zonei euro pentru ţările din Est şi pentru băncile cu activităţi în regiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
zona euro,
Moody's,
acordul de la Viena
/actualitate/momentul-adevarului-pentru-bancile-din-europa-10523564
10523564
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.