LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Cum puteţi lua mii lei GRATIS de la Guvern să vă schimbaţi frigiderul, maşina de spălat, laptopul, tableta sau electrocasnicele vechi

Autor: Alexandru Nanu Postat la 13 aprilie 2021 651 afişări

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere un proiect de ordin ce prevede modificarea valorii voucherelor, acordate pentru înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, în funcţie de clasa de eficienţă energetică.

Mai exact, este vorba despre Proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, publicat pe site-ul MMAP în data de 8 aprilie.

Aceste modificări au venit ca urmare a faptului că “creşterea eficienţei energetice este scopul principal pentru care este acordată finanţarea, iar atingerea acestuia se realizează prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele mai performante din punct de vedere al energiei consumate. În acest sens, în Ghidul de finanţare sunt prevăzute clase minime de eficienţă pe care produsele noi trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate eligibile, respectiv A, sau A++, în funcţie de categoria din care fac parte, iar acestea sunt aferente consumului de energie”, aşa cum scrie în referatul de aprobare la prezentul ordin.

De asemenea, conform ultimelor reglementări europene în domeniu, au fost introduse noi etichetări energetice pentru anumite categorii de echipamente electronice şi electrocasnice (frigidere/congelatoare, maşini de spălat vase/rufe/uscătoare de rufe, televizoare), iar producătorii şi comercianţii sunt obligaţi să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum şi să le afişeze la raft, sau în magazinele on-line,  începând cu 1 martie 2021.

Conform modificărilor menţionate în proiectul de ordin, finanţarea va avea următoarele valori în funcţie de clasa energetică a electrocasnicelor:

  1. 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
  2. 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
  3. 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
  4. 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
  5. 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
  6. 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
  7. 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
  8. 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
  9. 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
  10. 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  11. 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
  12. 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
  13. 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
  14. 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
  15. 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
  16. 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
  17. 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
  18. 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++;
  19. 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  20. 500 lei pentru laptopuri;
  21. 300 lei pentru tablete.”

Pentru ca proiectul de ordin să intre în vigoare şi să se aplice acesta trebuie semnat de ministrului mediului şi ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rabla electrocasnice 2018

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.