Miza lichidării SIF-urilor: profituri de 500 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar Postat la 23 ianuarie 2013 25 afişări

Averea deţinută de cele cinci SIF-uri listate pe bursă s-a redus cu 19% în doar trei ani de zile, respectiv cu 1,44 mld. lei (360 mil. euro), în special ca urmare a lichidării de active din portofoliu, conducerile acestora fiind presate de acţionari să acorde dividende din ce în ce mai ridicate.

Averea deţinută de cele cinci SIF-uri listate pe bursă s-a redus cu 19% în doar trei ani de zile, respectiv cu 1,44 mld. lei (360 mil. euro), în special ca urmare a lichidării de active din portofoliu, conducerile acestora fiind presate de acţionari să acorde dividende din ce în ce mai ridicate.În prezent SIF-urile mai deţin o avere de 6 miliarde de lei (1,38 mld. euro), în timp ce valoarea de piaţă cu­mulată a lor se ridică la aproximativ 880 mil. euro, astfel că la un simplu calcul rezultă că dacă teoretic SIF-urile şi-ar lichida în întregime portofoliile de acţiuni acţionarii acestora ar putea încasa profituri brute de circa 500 mil. euro. "La SIF-uri avem parte de un proces de dizolvare a colecţiei valoroase de active. SIF-urile sunt vehicule cu durată nelimitată de viaţă, dar această politică agresivă de vânzare le-ar putea transforma în vehicule cu viaţă limitată", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR. SIF-urile care au înregistrat cele mai mari scăderi ale activelor sunt SIF Transilvania şi SIF Muntenia, care şi-au redus averea cu 30% şi respectiv 28%, principalele participaţii vândute fiind cele la BRD şi Erste Bank.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
BVB,
SIF-uri,
active
/actualitate/miza-lichidarii-sif-urilor-profituri-de-500-mil-euro-10517559
10517559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.