Ministerul Educaţiei cere lămuriri de la MS pe tema testării elevilor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 15 noiembrie 2021 27 afişări

Ministerul Educaţiei cere lămuriri de la Ministerul Sănătăţii pe tema testării elevilor şi întreabă dacă testele din salivă nu ar putea fi făcute de părinţi. Acordul părinţilor şi dacă testarea se aplică şi preşcolarilor sunt două dintre aspectele pe care reprezentanţii MS trebuie să le clarifice.

Ministerul Educaţiei cere lămuriri de la MS pe tema testării elevilor

Ministerul Educaţiei anunţă că a solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la procedura testării elevilor cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Astfel, Ministerul Educaţiei întreabă dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinţilor/aparţinătorilor legali ai elevilor.

„În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel şi obiectivul principal -consolidarea prevenţiei”, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ei mai întreabă dacă testele pe bază de salivă administrate în şcoală impun acordul părinţilor sau a aparţinătorilor legali ai elevilor. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educaţiei adresează Ministerului Sănătăţii rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise, respectiv elaborarea unui formular de acord pentru părinţi/aparţinători legali şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

De asemenea, MEN solicită MS să spună dacă testele se aplică au nu şi preşcolarilor, deoarece în instrucţiuni aceştia nu sunt menţionaţi, în schimb testarea a fost prevăzută în toate unităţile de învăţământ preuniversitar (şcoli şi grădiniţe) pentru preşcolari, elevi şi toate categoriile de personal din şcoli şi grădiniţe.

„De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar din România, Ministerul Educaţiei a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică. Ministerul Educaţiei a solicitat autorităţilor responsabile cu achiziţia şi distribuirea testelor pe bază de salivă în şcoli şi grădiniţe, date şi informaţii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preşcolarilor, elevilor şi tuturor categoriilor de personal”, menţionează comunicatul Ministerului Educaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
testare,
elevi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.