Medicul Andi Radu Agrosoaie, specialist în boli infecţioase: „Virusul COVID-19 se transformă într-o boală cronică pulmonară, nu va dispărea în perioada următoare”

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 22 mai 2021 624 afişări

Medicul Andi Radu Agrosoaie, specialist în boli infecţioase: „Virusul COVID-19 se transformă într-o boală cronică pulmonară, nu va dispărea în perioada următoare”

Un medic specialist în boli infecţioase atrage atenţia că virusul COVID-19 se transformă într-o boală cronică dacă nu este tratată la timp sau nu este verificat parcursul stării pacientului. Medicul Andi Radu Agrosoaie, infecţionist al Spitalului municipal Rădăuţi spune că în continuare pacienţii ocolesc spitalele, indiferent de afecţiunile pe care le au.

„Secţia a fost goală, am avut 25 de paturi pe infecţioase şi nu am avut niciun bolnav. Mai sunt câeva cazuri care apar, dar deşi unii dintre ei vin cu simptome de boală, testele sunt negative, probabil se prezintă târziu. Acest virus se cronicizează, se transformă într-o boală cronică pulmonară, aşa numita ciroză pulmonară. În continuare, este tendinţa de evitare a spitalului, şi alte categorii refuză”, a spus Andi Radu Agrosoaie, medic specialist în boli infecţioase la Spitalul Municipal din Rădăuţi.

Alte specializări ale medicului sunt gastroenterologia, are doctoratul în epidemiologie la UMF Iaşi, atestate în management spitalicesc, endoscopie digestivă şi ultrasonografie generală.

Medicul crede că oamenii trebuie să fie în continuare prudenţi şi recomandă purtarea măştii, în contextul ridicării restricţiilor şi al apariţiei noii tulpini din India.

„Virusul pătrunde prin tractul respirator şi prin cel digestiv şi dă o inflamaţie la nivel local, pulmonar, şi o inflamaţie generală, oriunde sunt vase de sânge pentru că acolo creează nişte breşe. Oamenii trebuie să aibă în minte că această boală este una inflamatorie şi trebuie întărirea imunităţii înainte de a te întâlni cu virusul”, a mai spus Andi Radu Agrosoaie.

El menţionează că, din experienţa avută cu câteva sute de pacienţi, „cheia în acest virus este anticoagulantul”, administrat bolnavilor pentru a trata cheagurile care se dezvoltă în capilarele pulmonare.

„Această inflamaţie pulmonară se transformă încet într-o fibroză, adică plămânul se întăreşte şi nu mai există suprafaţa de schimb de gaze, dioxid de carbo contra oxifen proaspăt. Fabrica de oxigen se strică”, a mai spus Agrosoaie.

Specialistul a mai adăugat că si medicii trebuie să lucreze la apropierea faţă de pacienţi, mai ales în aceste vremuri, când din cauza virusului s-a produs această ruptură, iar medicii au fost copleşiţi de COVID-19.

„Un lucru important este educaţia, prevenţia. Trebuie investiţii în programe de screening. Cred că acest virus ne va da de furcă mulţi ani, efectele tardive ale acestor agravări se vor vedea inclusiv în oameni care nu vor mai putea lucra. Va trebui să creăm centre pentru recuperare post-COVID. Trebuie să ne gândim la căi de ridicare a imunităţii. Oamenii trebuie să meargă la control”, a concluzionat medicul Andi Radu Agrosoaie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
virus,
boala,
medic

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.