Mărturiile unui fost angajat al agenţiei de rating Moody’s: Până în 2006 totul devenise toxic. Prăbuşirea sistemului financiar era inevitabilă

Postat la 21 decembrie 2012 15 afişări

În seama marilor agenţii de evaluare financiară Moody's, Standard & Poor's şi Fitch este pusă o parte din vina izbucnirii crizei financiare din 2008 din SUA care s-a propagat rapid în întreaga lume.

Acestea sunt acuzate că nu au evaluat corect instrumentele financiare complexe şi riscante care au adus criza. William J. Harrington, fost analist la agenţia de evaluare financiară Moody's din New York din 1999 până în 2010, este una din persoanele care îndeamnă la reformă. Într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian, el aduce în atenţia publicului problemele din sistemul firmelor de rating. Agenţiile de rating au fost "bau-baul" universal al crizei, spune Harring­ton. În mod clar acestea poartă o responsabilitate foarte mare, dar dacă atenţia se concentrează doar asupra lor sunt pierdute din vedere problemele întregului sistem: marile bănci, firmele de contabilitate, companiile de investiţii, case de avocatură specializate pe probleme financiare, autorităţile de reglementare şi presa economică. Agenţiile de rating ne-au făcut un deserviciu prin faptul că au permis ca vina să fie aruncată asupra lor. Practic, acestea protejează ceilalţi jucători, care se pare că sunt mulţumiţi de această situaţie. Iar cei de la agenţiile de rating spun: "Daţi vina pe noi. Suntem obişnuiţi cu asta".

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
moody's,
prabusire,
agentie
/actualitate/marturiile-unui-fost-angajat-al-agentiei-de-rating-moody-s-pana-in-2006-totul-devenise-toxic-prabusirea-sistemului-financiar-era-inevitabila-10406584
10406584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.